الگوهای چارت

الگوی نموداری (الگوی چارت) چیست؟

الگوهای نموداری، الگوهای گرافیکی هستند که بر روی نمودار قیمت و در تمام تایم فریم‌ها تشکیل می‌شوند. این الگوها در دو گروه اصلی دسته‌بندی می‌شوند که یکی الگوهای بازگشتی و دیگری الگوهای ادامه دهنده نام دارند. الگوهای ادامه دهنده نشان از ادامه‌ی روند فعلی دارند. در حالی‌که الگوهای بازگشتی، از برگشت روند در آینده خبر می‌دهند. این الگوها می‌توانند به ما در تشخیص نقاط ورود و تعیین اهداف قیمتی کمک کنند.
الگوهای چارت چیست و چه اهمیتی دارد؟

تحلیل تکنیکال یکی از مهم‌ترین روش‌های تحلیل است که علاقه‌مندان به خود را دارد. این روش بر اساس ابزارهای متنوعی پیاده می‌شود. در آموزش تحلیل تکنیکال با موارد مختلفی سروکار داریم که هر یک می‌توانند به نوعی کمک‌کنده باشند. البته اگر سوال شما هم این است که «چگونه تریدر شوم؟» باید گفت گام اول یادگیری مبانی و اصول اولیه تحلیل تکنیکال است. افرادی که به دنبال آموزش اندیکاتورها یا کندل استیک ها هستند، حتما به سراغ الگوهای چارت هم خواهند رفت. چرا که این الگوها می‌توانند در تشکیل استراتژی های معاملاتی کارساز باشند.

منظور از الگوهای چارت چیست؟

بسیاری از انسان‌ها دوست دارند در هر کاری یک مسیر مشخص در مقابل‌شان قرار بگیرد یا مطابق یک دستورالعمل واضح کار کنند. این مسئله در معامله‌گری و بازارهای مالی هم به چشم می‌خورد. مخصوصا اگر شخصی تازه وارد بازار شده باشد، بیشتر به دنبال چنین چیزی است. چون باعث می‌شود از سردرگمی رها شود و در ابتدای راه عملکرد بهتری داشته باشد. به همین خاطر به قالب‌ها یا الگوهای ثابتی روی می‌آورد که می‌تواند به او کمک کند. الگوهای چارت نیز یکی از همین موارد به شمار می‌روند.

الگوهای چارت یا همان الگوهای نموداری، برخی اَشکال گرافیکی و یا هندسی هستند که هر کدام ویژگی‌هایی دارند. این اشکال در قالب الگوهایی مشخص بر روی نمودار قیمت دارایی شکل می‌گیرند. می‌دانیم که نوسان قیمت باعث بالا و پایین رفتن قیمت می‌شود و همین امر موجب می‌شود که الگوهایی با اشکال و ظاهر خاص به وجود بیایند. 

این الگوها ویژگی‌های خاصی هم دارند. یعنی با تشکیل هر کدام از آن‌ها می‌توان انتظار داشت که در ادامه، رویدادی اتفاق بیفتد. یعنی اگر معامله‌گران چنین الگوهایی را روی نمودارها دیدند، منتظر خواهند بود تا به محض تثبیت و تکمیل الگو، اقدامات لازم را انجام بدهند.

انواع الگوها در تحلیل تکنیکال از یک منظر به دو گروه ادامه دهنده و بازگشتی تقسیم می‌شوند. برخی از الگوهای چارت ارز دیجیتال ممکن است در میانه‌ی روند تشکیل شوند یا در انتهای روندها ظاهر شوند. چنا‌چه بعد از تشکیل الگو، روند قبلی هم‌چنان از سر گرفته شود، آن الگو ادامه‌ دهنده خواهد بود. یعنی اگر روند نزولی بود، هم‌چنان نزولی خواهد ماند. اما اگر بعد از تشکیل الگو، شاهد تغییر روند باشیم نشان از آن دارد که با یک الگوی بازگشتی سروکار داریم. به این صورت که اگر روند تا قبل از تشکیل الگو صعودی بود، پس از آن نزولی خواهد شد.

دلیل اهمیت الگوی چارت چیست؟

همان‌طور که در ابتدای این مطلب هم اشاره کردیم، الگوهای چارت یکی از انواع الگوها در تحلیل تکنیکال هستند که یادگیری آن‌ها می‌تواند منجر به شناسایی رفتار دارایی شود. مزیت و اهمیت این الگوها در آن است که معامله‌گران را از قبل آماده می‌کند تا حواس‌شان باشد که واکنش مرتبط با شرایط را انجام بدهند.

به بیان دیگر، آشنایی با این الگوها امکان بررسی تحرکات قیمتی را فراهم می‌کند و به تحلیل‌گر این اجازه را می‌دهد که حرکات احتمالی را در آینده پیش‌بینی کند. اطلاع از چنین سناریوهایی باعث تصمیم‌گیری‌های منطقی‌تر می‌شود و معامله‌گر را از انجام هر گونه واکنش ناگهانی و هیجانی دور می‌کند. این همان مسئله‌ای است که اهمیت الگوهای چارت را به خوبی نشان می‌دهد. هرچند باید به این مسئله هم دقت کرد که قرار نیست هر الگویی حتما مطابق پیش‌بینی شما پیش برود و در مواردی، امکان دارد که الگوها با شکست مواجه شوند. اصل اول در بازارهای مالی این است که بپذیریم هرگز نمی‌توان روی قطعیت تحلیل‌ها حساب کرد و هیچ‌ معامله‌گری نمی‌تواند همیشه دست بازار را بخواند. پذیرش این مسئله، موجب دیدی واقع‌بینانه می‌شود که معاملات موفق‌تری را به همراه خواهد داشت.

نکات مهم در الگوهای چارت

برای اینکه از الگوهای نموداری به درستی استفاده کنیم، توجه به چند مسئله ضروری است. اول اینکه نمی‌توان و نباید تنها بر اساس یک الگو، اقدام به معامله کرد. چرا که این الگوها هر کدام درصد پیروزی خاصی دارند. ممکن است یک الگو تنها در ۴۰٪ مواقع به درستی عمل کند و در سایر موارد شکست بخورد. پس برای اعتباربخشی به شرایط موجود، همیشه به یک تاییدیه‌ی دیگر نیاز داریم. به همین خاطر معمولا از اندیکاتورها در کنار این الگوها استفاده می‌کنند. 

هم‌چنین میزان موفقیت الگوهای چارت به شرایط بازار هم بستگی دارد. زمانی که بازار به شدت نوسانی است و این نوسانات در پی عوامل اقتصادی یا داده‌های کلانی به وجود می‌آیند که نمودارهای تحلیل تکنیکال آن‌ها را در نظر نمی‌گیرند، نمی‌توان توقع داشت که این الگوها یا حتی سایر الگوهای نموداری به خوبی همیشه عمل کنند. 

به عنوان نکته‌ای دیگر باید گفت که برخی از انواع الگوها در تحلیل تکنیکال، مراحل تشکیل‌شان به هم شباهت دارد ولی در انتها با هم متفاوت خواهند بود. پس نباید آن‌ها را با هم اشتباه بگیرید. به همین خاطر باید روی الگوها مسلط شوید و بعد از آن‌ها استفاده کنید. 

مسئله‌ی مهم دیگری که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که حتما باید صبر کنید تا الگو کاملا تشکیل شود. در غیر این صورت ممکن است ضرر و زیان‌های متعددی به شما وارد شود. نقاط خروج و شکست الگوها بسیار مهم هستند. علاوه بر شکست، شما باید به دنبال تثبیت الگو هم باشید تا بتوانید معامله کنید. چرا که برخی از شکست‌ها فیک و نادرست هستند. پولبک‌ها نیز از همین دست مسائل هستند و باید به دقت آن‌ها را مورد بررسی قرار داد و به آن‌ها توجه کرد. پس در حالت کلی، معامله با الگوهای چارت ارز دیجیتال، ریزه‌کاری‌هایی دارد که به مرور زمان و با کسب تجربه می‌توانید به آن‌ها مسلط شوید.

انواع الگوهای چارت

الگوهای نموداری بازگشتی همان‌هایی هستند که باعث تغییر روند حاکم بر دارایی می‌شوند. از جمله‌ انواع این الگوها می‌توان به کنج‌های صعودی و نزولی، کنج‌های صعودی و نزولی پهن‌شونده یا راست‌زاویه، کف و سقف دوقلو و سه‌قلو، سروشانه، سقف و کف پهن‌شونده و کف گرد اشاره کرد. البته تعداد این الگوها بیشتر است و این‌ها تنها مواردی هستند که احتمال وقوع‌شان بیشتر از سایر موارد است.

اسامی این الگوها شکل ظاهری آن‌ها را بازگو می‌کنند. مثلا الگوی کف و سقف دوقلو، دو قله یا دره‌ی کنار هم را نشان می‌دهد و الگوی کف و سقف سه‌قلو از سه دره یا قله‌ کنار هم خبر می‌دهد. الگوی سروشانه نیز ظاهری دارد که شبیه سر و دو شانه انسان است. در نهایت با اتمام تشکیل این الگوها، می‌توان سناریوهای احتمالی را در ادامه‌ی روند تشخیص داد.

زمانی که این الگوها تشکیل می‌شوند، روند هم‌چنان به همان شکلی است که از قبل بود. یعنی اگر روند صعودی بود، هم‌چنان صعودی خواهد ماند و اگر نزولی باشد، پس از تشکیل الگو نیز نزولی خواهد بود. 

از جمله مهم‌ترین الگوهای نموداری ادامه دهنده می‌توان به این‌ها اشاره کرد:

  • فنجان و دسته
  • پرچم نزولی
  • پرچم صعودی
  • مثلث صعودی
  • مثلث نزولی
  • مثلث متقارن صعودی
  • مثلث متقارن نزولی
  • کانال صعودی
  • کانال نزولی
  • کانال افقی
  • پرچم سه‌گوش

 

از میان این الگوها، الگوهای مثلث، پرچم و کانال ممکن است بسیار اتفاق بیفتند و حتی احتمال دارد تاکنون هم با آ‌ن‌ها مواجه شده باشید. در مورد استفاده از این الگوها هم باید گفت که می‌توان از آن‌ها در استراتژی های معاملاتی مختلف استفاده کرد. مثلا برخی از تحلیل‌گران در استراتژی خود به کانال‌های قیمت توجه می‌کنند و با برخورد قیمت به سقف و کف کانال، معاملاتی را انجام می‌دهند.

از میان این الگوها، برخی معتبرتر از بقیه هستند و معمولا درصد موفقیت‌شان بیشتر است. حتما باید به حمایت‌ها و مقاومت‌ها و سایر خطوط و نواحی مهمی که روی نمودار قرار دارند توجه کنیم و بر این اساس بهترین نقاط ورود و خروج خود را مشخص کنیم. حد سود و حد ضرر هم با توجه به شکل الگوها، معمولا به اندازه‌ی ارتفاع الگو یا چیزی شبیه به آن مشخص می‌شود که برای الگوهای مختلف، متفاوت است.

کلام پایانی

زمانی که شکل‌های مشخصی را روی نمودار می‌بینیم که در پی نوسان قیمت به وجود آمده‌اند، می‌توانیم آن‌ها را تحلیل کنیم. این اشکال گرافیکی همان الگوهای چارت ارز دیجیتال هستند که در دو نوع ادامه دهنده و بازگشتی می‌توانیم آن‌ها را دسته‌بندی کنیم. هم‌چنین در دسته‌بندی انواع الگوها در تحلیل تکنیکال از منظری دیگر، می‌توان آن‌ها را به الگوهای صعودی و نزولی تقسیم کرد. قرار نیست با یادگیری این الگوها بتوانیم بازار را کاملا صحیح پیش‌بینی کنیم. هیچ‌وقت هیچ‌کسی نمی‌تواند این کار را بکند. حتی بزرگ‌ترین تحلیل‌گران و معامله‌گران هم اشتباه می‌کنند. پس این را بدانید که هدف استفاده از الگوی چارت چیست.

استفاده از این الگوها و تحلیل رمزارزها با استفاده از آن‌ها، نیازمند تجربه است. اگر تجربه‌ی چندانی نداشته باشید تشخیص این الگوها برای‌تان ساده نخواهد بود و ممکن است دچار اشتباهاتی ناخواسته شوید. پس اگر به دنبال آموزش تحلیل تکنیکال هستید، این امر مهم را به یاد داشته باشید که تمرین و تکرار بخش جدانشدنی فرایند یادگیری شماست که باید آن را جدی بگیرید.

مطالعه بیشتر بستن

انواع الگوی نموداری بازگشتی

انواع الگوی نموداری ادامه دهنده

مقالات الگوشناسی