اکانت کاربری

بیت کوین کش (BCH) چیست؟

مقدمه

زمانی که سیاست‌هایی برای بلاک چین در نظر گرفته می‌شود، هارد فورک‌ها (hard fork) می‌توانند شبکه را برای ایجاد پروژه‌های جدید تحریک کنند. بیت کوین کش توسط گروهی از توسعه‌دهندگان، سرمایه‌گذاران، کارآفرینان و استخراج‌کنندگانی که از برنامه‌های توسعه‌ی بیت کوین دل خوشی نداشتند ایجاد شد. بیت کوین کش که در ماه آگوست سال ۲۰۱۷ ایجاد شد، یک سیستم نقدی الکترونیک همتا‌به‌همتاست که تمرکز آن روی افزایش مقیاس‌پذیری و کارمزدهای پایین تراکنش‌هاست. این پروژه هم‌چنین با نام ABC یا سایز بلوک قابل تنظیم (Adjustable Blocksize Cap) نیز شناخته می‌شود.

مقیاس‌پذیری بلاک چین

بیت کوین در سال ۲۰۱۷، با مشکل زمان طولانی تایید و هم‌چنین افزایش کارمزدهای تراکنش‌ها در شبکه دست‌وپنجه نرم می‌کرد. این موارد موجب می‌شدند بیت کوین از وعده‌ی اولیه‌ی خود که مربوط به پرداخت‌های نزدیک به پرداخت آنی با کارمزدهای بسیار اندک بود دور شود. از آن‌جا که بیت کوین غیرمتمرکز است، اعمال تغییرات پیشنهادی در پروتکل نیازمند توافقات گسترده‌ای است. بنابراین تمام گره‌های (Node) شبکه، باید بر سر ایجاد این تغییرات و هم‌چنین به‌روزرسانی‌ها در نرم‌افزار بیت کوین با یک‌دیگر توافق کنند.

بیت کوین کش به عنوان یک رمزارز مقیاس‌پذیرتر، با ویژگی‌هایی هم‌چون کاهش کارمزد و کاهش زمان تایید تراکنش‌ها به وجود آمد. جامعه‌ی بیت کوین کش، چنین استدلال می‌کند که این پروژه با طرحی که ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) از یک ارز الکترونیک همتا‌به‌همتا ارائه داده بود بیشتر مطابقت دارد. به شکل عمده این مسئله به آن دلیل است که این التکوین (altcoin) سیستم پرداختی سریع‌تر و ارزان‌تر را پیشنهاد می‌کند که ممکن است به منظور استفاده‌های روزمره گزینه‌ای مناسب‌تر از بیت کوین به شمار رود.

کمی پس از آن‌که فورک بیت کوین کش اتفاق افتاد، بلاک چین اصلی بیت کوین در جریان یک ارتقای سافت فورک قرار گرفت که مدت‌ها انتظار آن می‌رفت. این فورک برای این انجام شد تا بیت کوین از یک فناوری موسوم به (Segregated Witness)  SegWitاستفاده کند. این ارتقا در سال ۲۰۱۵ توسط یکی از توسعه‌دهندگان بیت کوین به نام پیتر وویل (Pieter Wuille) و به منظور کاهش ازدحام شبکه و سایر مشکلات مقیاس‌پذیری در شبکه‌ی بیت کوین ایجاد شد.

بیت کوین کش چطور کار می‌کند؟

بیت کوین به صورت مستقیم از طریق فورک شدن کد منبع بیت کوین اصلی به وجود آمد. بنابراین میان این دو رمزارز شباهت‌های بسیاری وجود دارد. هر دو شبکه از مکانیزم اجماع اثبات کار (Proof of Work consensus mechanism) بهره می‌برند و هر کسی اجازه دارد که به آن بپیوندند و با آن همکاری کند. هم‌چنین هر آدرسی که قبل از فورک، بیت کوین داشته باشد به همان میزان بیت کوین کش را پس از فورک نیز دریافت می‌کند. یعنی رشته‌های آدرس یکسان است اما شبکه‌ها با هم تفاوت دارند.

بیت کوین کش نیز هم‌چون بیت کوین دارای زمان بلوک هدف ۱۰ دقیقه‌ای است و حداکثر عرضه‌ی آن ۲۱ میلیون است. نرخ انتشار بیت کوین طی هر ۲۱۰ هزار بلوک یک مرتبه نصف می‌شود. این اتفاق تقریبا هر چهار سال یک‌بار رخ می‌دهد. پاداش فعلی هر بلوک بیت کوین کش برابر است با ۶.۲۵ بیت کوین کش.

محدودیت اندازه‌ی بلوک در بیت کوین کش بر خلاف بیت کوین افزایش پیدا کرده است که این امر موجب می‌شود تراکنش‌های بیشتری در هر بلوک قرار گیرند و پردازش شوند. محدودیت اندازه‌ی بلوک در آغاز از یک مگابایت به هشت مگابایت افزایش پیدا کرد و در سال ۲۰۱۸ بار دیگر به ۳۲ مگابایت ارتقا یافت.

اما در عمل متوسط اندازه‌ی هر بلوک بیت کوین کش از سال ۲۰۱۷ فقط چند بار از یک مگابایت بیشتر شد و فراتر رفت. می‌توانیم متوسط اندازه‌ی بلوک در بیت کوین و بیت کوین کش را به صورت مقایسه‌ای در سایت BitInfoCharts.com مشاهده کنیم.

بیت کوین کش

هم بیت کوین و هم بیت کوین کش میزان سختی‌های استخراج (mining) را از طریق الگوریتم تنظیم سختی (DAA) مشخص می‌کنند. با این همه بیت کوین میزان سختی را پس از هر ۲۰۱۶ بلاک، مجددا تنظیم می‌کند. اما درجه‌ی سختی استخراج بیت کوین کش بعد از هر بلوک مجددا تنظیم می‌شود.

در گذشته بیت کوین کش یک الگوریتم تنظیم سختی اضطراری (EDA) را نیز برای کم کردن میزان سختی فرایند استخراج پیاده‌سازی کرد تا کاربران را تشویق کند که به شبکه ملحق شوند. با این حال این الگوریتم بعدها به دلیل این‌که ناپایدار بود حذف شد. پیاده‌سازی الگوریتم EDA یکی از دلایلی است که مشخص می‌کند چرا بلاک چین بیت کوین کش هزاران بلوک جلوتر از بیت کوین است.

در سال ۲۰۱۹ بود که بیت کوین کش یک فناوری جدید را تحت عنوان Schnorr Signatures پیاده‌سازی کرد. این فناوری یک الگوریتم جایگزین است که روش استفاده از امضای دیجیتال را تغییر می‌دهد. طرح  Schnorr Signatures ساده و ایمن است. این طرح حریم خصوصی را بیشتر حفظ می‌کند و مقیاس‌پذیری بیشتری را نسبت به طرح فعلی بیت کوین یعنی ECDSA فراهم می‌کند.

ویژگی‌های کلیدی بیت کوین کش

  • کد منبع بیت کوین کش بر مبنای پروتکل بیت کوین اصلی بود.
  • سقف عرضه‌ی بیت کوین کش ۲۱ میلیون سکه است.
  • بیت کوین کش به عنوان فورک بیت کوین از مکانیزم اجماع اثبات کار به منظور صدور و انتشار سکه‌های جدید استفاده می‌کند.
  • اندازه‌ی بلوک‌های بیت کوین کش از یک مگابایت به ۳۲ مگابایت افزایش یافته است.
  • استدلال جامعه‌ی بیت کوین کش این است که رفتار بیت کوین کش با طرح اولیه و اصلی ساتوشی ناکاموتو سازگاری بیشتری دارد.
  • درجه‌ی سختی استخراج بیت کوین کش پس از هر بلوک از طریق الگوریتم تنظیم سختی مجددا تنظیم می‌شود.
  • بیت کوین کش از فناوری SegWit استفاده نمی‌کند.
  • بیت کوین کش در سال ۲۰۱۹ فناوری Schnorr Signatures in را به کار گرفته است.
  • توسعه‌ی قراردادهای هوشمند داخلی به عنوان به‌روزرسانی‌های آینده‌ی بیت کوین کش در نظر گرفته شده است.

پرداخت‌های روزانه

جامعه‌ی بیت کوین کش از این مسئله دفاع می‌کنند که این رمزارز به منظور آن طراحی شده است تا به عنوان پول مورد استفاده قرار گیرد. هم اشخاص و هم مشاغل مختلف می‌توانند از آن به منظور ارسال سریع پول به شخصی دیگر و دریافت سریع آن از شخصی دیگر استفاده کنند. برای این کار باید از کیف پولی که از بیت کوین کش پشتیبانی می‌کند استفاده کرد. بیت کوین کش به دلیل زمان‌ سریع انجام تراکنش و هم‌چنین کارمزدهای کم، می‌تواند به منظور استفاده‌ی روزمره مناسب‌تر از بیت کوین باشد؛ به ویژه در مواقعی که پرداخت‌ها کوچک هستند.

در حالی که برخی از فروشگاه‌ها یا بازرگانان پرداخت‌های بیت کوین کش را قبول می‌کنند اما هم‌چنان به نظر می‌رسد این روش هنوز رواج چندانی نداشته باشد. از ماه ژوئن سال ۲۰۲۱ نقشه‌‌ی سایت Bitcoin.com هزاران فروشگاه را نشان می‌دهد که بیت کوین کش را می‌پذیرند. اما با این همه بخش اعظم این فروشگاه‌ها هنوز گزینه‌ی پرداخت را ندارند یا چنین امکانی را فعلا ارائه نمی‌کنند. این مسئله نشان از آن دارد که یا این نقشه نادرست است و یا به‌روزرسانی نشده است.

چطور می‌توان بیت کوین کش را ذخیره کرد؟

می‌توانید برای انجام این کار از کیف پول تراست ولت (Trust Wallet) استفاده کنید. صدها کیف پول دیگر هم وجود دارند که از بیت کوین کش پشتیبانی می‌کنند. کیف پول‌های سخت‌افزاری مانند لجر (Ledger)، ترزور (Trezor) و کوبو والت (Cobo Vault) نیز گزینه‌های دیگری هستند. هم‌چنین می‌توانید بیت کوین کش را در یک کیف پول دسکتاپ هم‌چون الکتروم کش (Electrum Cash) نیز ذخیره کنید.

برخی از طرفداران بیت کوین کش کیف پول‌های Bitcoin.com یا کوینومی Coinomi را برای ذخیره‌ی بیت کوین کش پیشنهاد می‌کنند. هر دوی این کیف‌‌ها به صورت نرم‌افزاری در سیستم عامل‌های ویندوز، مک، لینوکس،‌ اندروید و آی‌او‌اس در دسترس هستند.

نکته‌ی مهم آن که باید به یاد داشته باشید بیت کوین و بیت کوین کش، هر یک شبکه‌های بلاک چین مجزایی دارند. پس شما نمی‌توانید بیت کوین را به آدرس کیف پول بیت کوین کش بفرستید. برعکس این قضیه نیز صادق است.

بیت کوین اس وی (Bitcoin SV)

در سال ۲۰۱۸ بخشی از جامعه‌ی بیت کوین کش پروتکل را فورک کرد تا یک رمزارز دیگر بسازد. این رمزارز جدید بیت کوین ساتوشی ویژن (Bitcoin Satoshi Vision) یا به اختصار بیت کوین اس وی یا BSV نامیده شد. محدودیت اندازه‌ی بلاک در آن بیشتر از دو گیگابایت است. این هاردفورک توسط کریگ اس رایت (Craig S. Wright) و کلوین آیر (Calvin Ayre) و هم‌چنی رویدادی که با نام جنگ هش (Hash War) از آن یاد می‌شود حمایت شد. هر چند BSV از حمایت گسترده از جانب جامعه‌ی ارزهای دیجیتال محروم ماند. عدم حمایت و پذیرش این رمزارز احتمالا به ادعاهای نادرست کریگ رایت مربوط می‌شود که می‌گفت او همان ساتوشی ناکاموتوی مخترع بیت کوین است.

کلام پایانی

در میان هزاران پروژه‌ی رمزارز که در جریان فورک از بیت کوین متولد شدند، بیت کوین کش یکی از آن‌هایی است که اکنون نسبتا با بیت کوین مرتبط است و توانسته است این ارتباط را حفظ کند. هر چند ممکن است آن اوج‌ها و شهرت بیت کوین را تجربه نکرده باشد اما به هر حال می‌توانید فروشگاه‌هایی را پیدا کنید که بیت کوین کش را به عنوان روش پرداخت قبول می‌کنند. مخصوصا آن‌که این رمزارز هزینه‌ی تراکنش کمتری دارد و زمان تایید تراکنش‌ها در آن سریع‌تر است.

با این همه، اندازه‌ی بلوک‌های بزرگ‌تر با نگرانی‌هایی در خصوص امنیت شبکه همراه است. به همین خاطر است که بیت کوین هم‌چنان ایمن‌ترین شبکه‌ی بلاک چین به شمار می‌رود. بیت کوین هم‌چنین محبوب‌ترین رمزارز به شمار می‌رود و این نشان می‌دهد که بیت کوین کش پذیرش و نقدینگی بازار کمتری در مقایسه با بیت کوین دارد.