استراتژی اسیلاتور Awesome (AO) بیل ویلیامز یکی از مزایای بهترین استراتژیهای مومنتوم است که بر مبنای سریعترین روند کار میکند. این استراتژی شبیه استراتژی شکست مثلث است. زمانی که مومنتوم تغییرات پرایس اکشن را تایید میکند، سیگنال ورودی دریافت خواهیم کرد. استراتژیهای معاملاتی مومنتوم روشی آسان را به معاملهگران ارائه میکنند و آنها میتوانند از روندهای کوتاهمدت و میانمدت بهرهمند شوند.
استراتژی اسیلاتور Awesome بیل ویلیامز را میتوان در تمام بازارهای مالی از جمله بورس و ارز دیجیتال مورداستفاده قرار داد. بهترین تایم فریم برای کار با این استراژی، نمودارهای روزانه است. پیش از اینکه مباحث اصلی را آغاز کنیم، اندیکاتوری را که برای این استراتژی نیاز داریم معرفی خواهیم کرد و نحوهی استفاده از آن را نیز بیان میکنیم.
اندیکاتور Awesome چیست؟
Awesome Oscillator یا AO یک هیستوگرام است که با اندیکاتور MACD شباهت دارد. این اندیکاتور مومنتومهای بازار در دورههای اخیر را با مومنتوم تعداد بیشتری از دورههای قبلی مقایسه میکند و نتایج را نشان میدهد. در تصویر زیر میتوانید این اندیکاتور را مشاهده کنید.
تنظیمات اندیکاتور Awesome
در تنظیمات اولیه و پیشفرض این اندیکاتور از اعداد ۵ و ۳۴ برای محاسبهی دورهها استفاده شده است. هیستوگرام این اندیکاتور از نمودار قیمت مشتق شده است. این مسئله را در تصویر بالا میتوانید مشاهده کنید که هیستوگرام حرکتی مشابه با نمودار قیمت دارد. هیستوگرام Awesome یک میانگین متحرک ساده ۳۴ دورهای است. این هیستوگرام به کمک نقاط میانگین میلههای قیمت ترسیم میشود. یعنی: 2 ÷ (H+L)؛ یا (قیمت بالا + قیمت پایین ) ÷ ۲. سپس حاصل این محاسبات از میانگین متحرک سادهی ۵ دورهای که آن هم از طریق نقاط میانگین میلههای قیمت به دست میآید کم میشود. پس با محاسبهی تفاضل میانگین قیمتها در ۳۴ دوره و میانگین قیمتها در ۵ دوره میتوان این هیستوگرام را محاسبه کرد.
فرمول محاسبهی اسیلاتور Awesome چیست؟
قیمت متوسط = (قیمت بالا + قیمت پایین) ÷ ۲
اندیکاتور Awesome = SMA (قیمت متوسط ۵ دوره) – SMA (قیمت متوسط ۳۴ دوره)
اگر هیستوگرام این اندیکاتور، خط صفر را رو به بالا قطع کند، نشانگر مومنتوم صعودی است. به طور معکوس زمانی که خط صفر را به سمت پایین قطع کند خبر از کاهش قیمت و مومنتوم نزولی میدهد.
چطور میتوان از اندیکاتور Awesome استفاده کرد؟
این ا ندیکاتور را میتوان ابزاری همهکاره دانست که از آن در موارد زیر استفاده میشود:
- بهرهبرداری از روندها
- سنجش حرکات و مومنتوم بازار
- پیشبینی احتمال تغییر روند
سادهترین و مستقیمترین شیوهی استفاده از این اندیکاتور، توجه به تقاطع هیستوگرام با خط صفر است. اما ممکن است سیگنالهای دیگری همچون واگراییهای نزولی صعودی، الگوی نعلبکی یا کف و سقف دوقلو نیز صادر کند که میتوان از آنها بهرهمند شد. تمام این کاربردها و آنچه در ادامه خواهیم گفت به شما کمک خواهد کرد تا بهتر و بیشتر با قدرت این اندیکاتور آشنا شوید.
نحوهی استفاده از تقاطع خط صفر در اندیکاتور Awesome
به سادگی میتوان به کمک تقاطع خط صفر، تغییرات مومنتوم بازار را اندازهگیری کرد:
- زمانی که این اندیکاتور خط صفر را به سمت بالا قطع میکند، یک حرکت صعودی بالقوه را شاهد خواهیم بود و برگشت روند را ملاحظه خواهیم کرد.
- در سمت مقابل وقتی عبور از بالای خط صفر به زیر آن اتفاق بیفتد یک حرکت نزولی و معکوس شدن روند را میتوان مشاهده کرد.
در تصویر زیر میتوانید این موارد را مشاهده کنید:
وقتی که AO از بالای خط صفر عبور میکند نشانگر آن است که مومنتوم کوتاهمدت سریعتر از مومنتوم بلندمدت در حال افزایش است. آگاهی از این امر بسیار مفید است؛ چرا که تغییر جهت روند همیشه ابتدا در روند کوتاهمدت خود را نشان میدهد و سپس در روند بلندمدت پدیدار میشود. این مسئله را میتوان به وضوح نشانهای از برگشت روند دانست.
حال دیگر با سیگنال خط صفر آشنا شدهاید. این سیگنال یکی از رایجترین سیگنالها و موارد استفاده در هر اندیکاتور تحلیل تکنیکال است. اما مزیت AO آن است که سیگنالهای نادرست و اشتباه کمتری در مقایسه با سایر اندیکاتورها صادر میکند. به نمودار زیر نگاهی بیندازید:
از چهار سیگنال تقاطع خط صفر که در نمودار بالا مشاهده میکنید، تنها یک سیگنال نادرست بوده است. اگر اسیلاتور Awesome را با اندیکاتور مکدی مقایسه کنید، متوجه میشوید که مکدی سیگنالهای بیشتری تولید میکند اما سیگنالهای نادرست آن نیز بیشتر از Awesome است. به تصویر زیر نگاه کنید تا سیگنالهای صادره شده از سوی این دو اندیکاتور و میزان صحیح بودن آنها را بهتر درک کنید.
نکتهی مهم این است که در بازارهایی با روند قوی، این اندیکاتور شما را در روند صعودی نگه میدارد؛ در حالیکه سایر اندیکاتورهای مومنتوم با مشاهدهی پولبک یا اصلاح شما را از حرکت همگام با روند باز میدارند. موافقید یک نکتهی مهم دیگر را در خصوص این اندیکاتور با هم مرور کنیم؟
الگوی نعلبکی یا بازگشتی کف گرد AO
سیگنال نعلبکی اندیکاتور Awesome به شما کمک میکند نقاط ورود به معامله را با تداوم مومنتوم شناسایی کنید. به بیان دیگر اگر از سوار شدن بر روند جا بمانید، این سیگنال به شما یک فرصت دوباره برای ورود به پوزیشن میدهد.
بیایید قضیه را با صداقت و واقعبینی بررسی کنیم:
در نظر بگیرید که همهمان از ورود به روند جدید جا ماندهایم. زمانی که چنین اتفاقی میافتد و میترسیم که مبادا موقعیتها را از دست بدهیم، معمولا معاملاتمان سرانجام خوشی نخواهند داشت. پس مهم است که بیاموزیم چطور باید با فرصتهای معاملاتی که از دست دادهایم برخورد کنیم. بدون اینکه بخواهیم بازار را دنبال کنیم میتوانیم از سیگنال نعلبکی اندیکاتور Awesome کمک بگیریم و یک موقعیت ورود عالی را شناسایی کنیم. اما این سیگنال چگونه است؟ زمانی که سه میلهی هیستوگرام به صورت متوالی در بالا یا پایین خط صفر قرار گیرند، میتوان از وقوع این سیگنال مطلع شد. حال باید کمی جزئیتر و دقیقتر این سیگنال را بررسی کنیم.
سیگنال نعلبکی صعودی زمانی اتفاق میافتد که این چهار شرط برقرار شوند:
- هیستوگرام AO بالای خط صفر قرار بگیرد.
- دو میلهی قرمز پشت سر هم تشکیل شود.
- دومین میلهی قرمز پایینتر از اولی قرار بگیرد.
- سومین میله سبز و از میلهی دوم بلندتر باشد.
در تصویر زیر میتوانید ببینید که چگونه با فراهم شدن این چهار شرط، سیگنال نعبلکی صادر شده است.
توجه کنید که برای تصویرسازی بهتر این سیگنال، ما باید تنظیمات اندیکاتور را تغییر بدهیم. به این ترتیب که به جای Histogram از گزینهی Columns استفاده کنیم. برای انجام این کار کافی است روی آیکون چرخدنده یا همان تنظیمات اندیکاتور در تریدینگ ویو کلیک کنید. سپس به سربرگ Style در اندیکاتور بروید و مطابق تصویر زیر، تغییرات را انجام دهید.
احتمالا اکنون دیگر دریافتهاید که این سیگنال، تغییرات کوتاهمدت در سرعت روند را اندازهگیری میکند.
به شکلی معکوس سیگنال نعلبکی نزولی نیز در مواقعی صادر میشود که چهار شرط زیر برآورده شوند:
- هیستوگرام AO پایین خط صفر قرار بگیرد.
- دو میلهی سبز پشت سر هم تشکیل شود.
- دومین میلهی سبز پایینتر از اولی قرار بگیرد.
- سومین میله قرمز و از میلهی دوم بلندتر باشد.
تصویر زیر به وضوح گویای این چهار شرط است:
آخرین سیگنال AO به کف و سقف دوقلو معروف است. ما یک استراتژی معاملاتی را به صورت مرحله به مرحله در خصوص این سیگنال بیان خواهیم کرد. فعلا اجازه دهید که قوانین کار با استراتژی معاملاتی اسیلاتور Awesome بیل ویلیامز را توضیح دهیم.
قوانین استراتژی معاملاتی اسیلاتور Awesome بیل ویلیامز
دقت کنید که این مراحل مربوط به سیگنال خرید هستند:
گام اول: AO باید زیر خط صفر باشد
نخست میخواهیم مطمئن شویم که اندیکاتور AO زیر خط صفر است. این قانون اول از سه قانون الگوی کف دوقلوی اندیکاتور Awesome است. قانون نخست را به صورت تصویری در نمودار زیر ببینید.
با مشاهدهی این شرایط، به سراغ قانون بعدی میرویم:
گام دوم: اندیکاتور AO باید دو نوسان پایین را نشان دهد و دومین نوسان باید بالاتر از اولین نوسان باشد
دومین قانون این است که هیستوگرام باید دو نوسان پایین متوالی را نشان دهد. همچنین دومین کف باید بالاتر از نخستین کف تشکیل شود. این دو نوسان پایین، کف دوقلو را تشکیل میدهند.
و اما هنوز یک گام دیگر باقی مانده است تا الگو تکمیل و معتبر تلقی شود.
گام سوم: رنگ هیستوگرام اندیکاتور AO پس از دومین نوسان پایین باید سبز باشد
برای تکمیل سیگنال، نیاز به آن داریم که میلهی بعدی پس از دو نوسان پایین بلافاصله سبز شود. به این ترتیب الگو تکمیل میشود. زمانی که هیستوگرام سبز میشود نشان از ورود خریداران دارد؛ اما تنها زمانی که خط صفر به سمت بالا شکسته شود میتوان از تغییرات واقعی تمایلات و احساسات خریداران مطلع شد.
اکنون الگوی ما تکمیل شده است. اما هنوز تاییدیهای مبنی بر قدرت خریداران نداریم. پس لازم است گام بعدی را نیز بررسی کنیم تا این تاییدیه را به دست آوریم.
گام چهارم: پیش از ورود به پوزیشن با قیمت فعلی بازار، منتظر بمانید تا هیستوگرام اسیلاتور Awesome خط صفر را به سمت بالا قطع کند
پیشتر متوجه شدیم که اندیکاتور AO در مواقعی که بالای خط صفر نوسان میکند از مومنتوم مثبت خبر میدهد و وقتی زیر خط صفر است مومنتوم منفی است. میتوان دریافت که نوارهای هیستوگرام AO ممکن است از سبز به قرمز تغییر رنگ دهند؛ در حالیکه شاید در زیر یا بالای خط صفر باقی بمانند. این مسئله نشان از درجات مختلف قدرت مومنتوم دارد. هرچند تغییرات واقعی در گرایش و تمایل معاملهگران زمانی رخ میدهد که هیستوگرام از خط صفر عبور کند. به همین دلیل است که سیگنال ورودی ما بر همین اساس صادر میشود.
در این نقطه باید معاملهی خود را باز کنید. اما همچنان نیاز به آن دارید که تشخیص دهید بهترین نقطه برای قرار دادن حد سود و زیان کجاست. این مسئله ما را به سمت گام بعدی هدایت میکند.
گام پنجم: حد ضرر را در زیر آخرین نوسان پایین قرار دهید؛ یعنی همراستا با نوسان پایین دوم که منجر به تشکیل الگوی کف دوقلو شد
هیستوگرام اندیکاتور AO معمولا با پرایس اکشن مطابقت دارد. با علم به این مسئله، زمانی که قیمت یک نوسان پایین ایجاد میکند پس در هیستوگرام نیز باید شاهد چنین اتفاقی باشیم. نیازی به آن نیست که فاصلهای زیر این نوسان پایین در نظر بگیریم. چرا که هر شکست جزئی زیر نوسان پایین، موجب از بین رفتن اعتبار الگوی کف دوقلو خواهد شد.
اکنون تنها مسئلهای که باقی میماند مربوط به محل قراردادن حد سود است. با بیان این نکته، مراحل استراتژی اسیلاتور AO را به پایان میرسانیم
گام ششم: به محض اینکه هیستوگرام دو میلهی قرمز متوالی را تشکیل داد باید سود خود را از معامله دریافت کنید
ما به دنبال اولین نشانهای هستیم که از ضعف بازار خبر میدهد. در این نقطه حد سود خود را قرار میدهیم. پس زمانی که هیستوگرام دو میلهی قرمز متوالی را تشکیل میدهد میتوانیم سودمان را برداشت کنیم. چرا که با وقوع این نشانه، احتمال معکوس شدن بازار بسیار زیاد است.
دقت کنید که تمام مراحل بالا مربوط به سیگنال خرید بود. از همین قوانین برای سیگنال شورت نیز استفاده میکنیم؛ منتهی در جهت معکوس. در تصویر زیر میتوانید پوزیشن فروش را مشاهده کنید که با استفاده از قوانین معاملاتی AO ایجاد شده است.
کلام پایانی
استراتژی معاملاتی با کمک اندیکاتور AO یک استراتژی عالی و کارآمد برای معاملهگرانی است که بر اساس مومنتوم معامله میکنند. ما در این استراتژی به دنبال آن نیستیم که کفها و سقفها را شناسایی و در آن نقاط معامله کنیم. اما زمانی که حرکات بازار به نفع ما تغییر میکند به دنبال یک نقطهی ورود مناسب به بازار هستیم. این یک شیوهی حرفهای و سطح بالا برای معامله در شکستهای قیمت است. چرا که شکستها همچنین نشانگر تغییر در مومنتوم نیز هستند. با کمک الگوی سقف و کف دوقلو میتوان سیگنالهای خرید و فروش را با نسبت سود به زیان مطلوبی دریافت کرد و از معاملات سود برد.