اگر با الگوهای نموداری کار کنید، میتوانید سودهای خوبی به دست آورید. چرا که این الگوها این امکان را برای شما فراهم میکنند که بفهمید از بین خرسها و گاوها کدام یک قدرت بیشتری در بازار دارند. در این مقاله برای شناسایی الگوهای نموداری یک استراتژی کاربردی را به شما معرفی خواهیم کرد. همچنین به کمک این استراتژی متوجه میشوید که برای تشخیص این الگوها و کار با آنها در معاملات روزانه به چه ابزاری نیاز دارید.
استراتژی کارآمد با توجه به الگوهای چارت
این استراتژی باعث میشود توانایی خود را برای درک تغییرات و شکستهای قیمتی بهبود بخشید. به این ترتیب معاملهگر بهتری خواهید شد و این مسئله چشمانتان را برای شناسایی بهتر الگوها باز میکند. تحلیل بازار به کمک شناسایی الگوها بسیار موثر خواهد بود. در این مقاله ابتدا چند الگوی ابتدایی و ساده را معرفی میکنیم و در ادامه موارد بیشتری را با هم بررسی میکنیم.
از جملهی این الگوها میتوان به مثلث متقارن و کف دوقلو اشاره کرد. استفاده از این الگوها در کنار نقاط پیوت میتواند به بهتر شدن معاملات شما کمک کند. درست همینجاست که تمایز میان شما و معاملهگران معمولی مشخص میشود.
پیش از آنکه این الگوها را شرح دهیم توصیه میکنیم که ابتدا با ابزارهای سادهای نظیر میانگین متحرک و سایر اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال کار کنید. با این کار خود را برای شناسایی الگوها آماده خواهید کرد. انواع الگوها نظیر سروشانه، سروشانه معکوس، کف سهقلو، فنجان، دسته، پرچم و … یک مزیت مهم دارند. آن هم این است که به ما کمک میکنند در نقاط بهتری وارد معامله شویم. پس آماده باشید تا گام به گام این استراتژی معاملاتی را شرح دهیم.
نکتهی ضروری در کار با الگوهای نمودار
معاملهگران بسیاری در بازار کریپتو حضور دارند که با الگوهای خاصی مانند الگوی مثلث معامله میکنند. در همین زمینه بد نیست بدانید که یک معاملهگر معروف به نام دن زنگر (Dan Zenger) توانست طی کمتر از ۲۳ ماه به کمک الگوهای نموداری، ۱۰۰۰۰ دلار را به ۴۲ میلیون دلار تبدیل کند. این شاید انگیزهای باشد که نشان میدهد میتوان در صورت تمرین و تکرار با این الگوها به سودهای خوبی دست پیدا کرد.
برای آنکه در معاملات خود واقعا پیروز شوید بهتر است ابتدا از معاملهگران موفق و حرفهای تقلید کنید. هر کاری را که آنها انجام میدهند شما نیز بیازمایید. ابتدا استراتژیها را روی کاغذ پیاده کنید و معاملات فرضی انجام دهید. سپس نتایج را برآورد کنید و آهسته آهسته آنها را در معاملات خود به کار بندید.
منظور از الگوهای نموداری چیست؟
در تحلیل تکنیکال الگوهای نموداری نمایش قیمتها هستند که به صورت گرافیکی و در قالب نمودارها تشکیل میشوند. بدون شک این الگوها برای تحلیل نمودارهای قیمت ارزهای دیجیتال یکی از کاربردیترین و مهمترین ابزار به شمار میروند. الگوهای نموداری روشی بسیار محبوب و مرسوم برای معامله در بازارهای مالی هستند. سودآورترین الگوهای نموداری، نمایشی گرافیکی و بصری از قدرت نیروهای عرضه و تقاضا در اختیار ما قرار میدهند. همچنین قدرت نسبی سطوح قیمتی خاص را نیز با توجه به این الگوها متوجه میشویم.
آنچه که الگوهای نموداری را بسیار جذاب میکند مسائلی است که در پشت پردهی آنها اتفاق میافتد. این الگوها فشار خرید و فروش را نمایان میکنند و به معاملهگران کمک میکنند تا در خصوص معاملات خود به شیوهای بهتر تصمیم بگیرند.
هر نمودار زبان خاص خود را دارد و از طریق الگوها با معاملهگران صحبت میکند. در نتیجه میتوان ردپای پول هوشمند را در ارزهای مختلف مشاهده کرد؛ به این ترتیب میتوان معاملاتی بسیار سودآور انجام داد.
چرا الگوهای نموداری از اهمیت زیادی برخوردارند؟
اگر تمام اندیکاتورها و ابزارها و هر آن چیزی را که نمودار را شلوغ میکند کنار بگذارید و تنها به پرایس اکشن توجه کنید، فارغ از اینکه تایم فریمتان روزانه است یا پنج دقیقهای یا هر چیز دیگر، به این ترتیب میتوانید درک بهتری از بازار و آنچه در حال رخ دادن است داشته باشید.
مادامیکه شمعها یا همان کندلاستیکها قیمتهای بالا، پایین، باز و بسته شدن را به شما نشان میدهند شما میتوانید از آنها برای تایید موقعیت خود یا برای ورود به پوزیشنی جدید استفاده کنید. همچنین قادر خواهید بود استراتژی معاملاتی الگوهای نموداری را به شکلی کاملا موفق بسازید؛ آن هم بدون اینکه به ابزار یا اندیکاتوری نیاز داشته باشید. در تصویر بالا میتوانید یک نمودار قیمتی را ببینید که تنها توسط کندلها قابل مشاهده هستند.
الگوهای نموداری میتوانند صعودی یا نزولی باشند. آنچه موجب تشکیل این الگوها میشود این است که در طول زمان دوباره تکرار میشوند. به همین دلیل با گذشت زمان می توان آنها را آزمود و احتمال موفقیتشان را نیز دریافت.
با کدام نوع از نمودارها باید آشنا شویم؟
در طول این مقاله میخواهیم در خصوص نحوهی کسب درآمد به کمک سودآورترین استراتژیهای معاملاتی صحبت کنیم. برخی از مهمترین استراتژیهای معاملاتی بر اساس الگوهای نموداری به این شرح هستند:
- سقف سهقلو
- فنجان و دسته
- الگوی Bump and Run
- الگوی کانال قیمت
- مثلث متقارن
- سقف دوقلو
- کف دوقلو
- مستطیل
- الگوهای معکوس
- و …
در تصویر زیر میتوانید برخی از الگوهای نموداری را مشاهده کنید که بسیار رایج و سودآور هستند:
مهم نیست در چه بازهی زمانی یا چه بازاری معامله میکنید. چرا که الگوهای نموداری در تمام بسترهایی که میان خریداران و فروشندگان رقابتی وجود دارد تشکیل میشوند. به طور کلی تمامی الگوهای نموداری به عرضه و تقاضا مربوط هستند و بر اساس این دو عامل پدیدار میشوند.
چطور میتوان الگوهای نموداری را تفسیر کرد؟
الگوهای نموداری به مدلهای غیرواقعی کامل اینستاگرام شباهت بسیاری دارند. تصاویر اینستاگرام واقعی به نظر میرسند؛ اما زمانی که شما واقعیت حقیقی را نگاه میکنید دیگر آنقدر هیجانزده نخواهید شد. مشاهدهی نمونههای متداولی که الگوهای نموداری در آنها جواب میدهند ساده است. اما مهم است که بتوانیم تشخیص دهیم چه مواقعی این الگوها به درستی کار نمیکنند. اگر آموزش ببینیم میتوانیم به سادگی موقعیتهای نادرستی را که الگوها در آنها کار نمیکنند شناسایی کنیم و آنها را نادیده بگیریم.
حال باید دید چطور میتوان الگوهای نموداری را به درستی تشخیص داد. سه گام اصلی و مهم وجود دارد که میتوان روی هر الگوی نموداری آن را اعمال کرد:
- گام اول این است که اندازه و کیفیت الگوی نموداری را نسبت به پرایس اکشن در همان محدودهها بسنجیم.
- گام دوم مکانیابی الگوی نمودار است. باید دید الگوی نموداری در کدام قسمت روند قرار دارد. در نوسانهای کلیدی و مهم پایین و بالا؟ در سطوح حمایت و مقاومت؟ در نقاط پیوت؟ و …
- گام پایانی نیز به ارزیابی حاشیهی سود بالقوه مربوط است. اگر الگوی تشکیلشده حداقل ریسک به ریوارد ۱:۱ را ارائه نکند، مطلوب نخواهد بود.
تصویر زیر مثال خوبی از این موارد است:
الگوهای نموداری برای معاملات روزانه
بهترین الگوها برای معاملات روزانه به نظر ما این موارد هستند:
- الگوهای پرچم صعودی و نزولی
- الگوهای مستطیل
- گوه و آویز
آیا میتوانید حدس بزنید که چه چیزی در میان این الگوهای نموداری با هم اشتراک دارد؟ بله درست است؛ تمام این الگوها با یک دورهی رنج پس از یک حرکت بالا یا پایین قوی تشکیل میشوند.
احتمال ادامهی روند در روز در این الگوها بسیار زیاد است. بیایید از دیدگاه قانون حرکت به این الگوها نگاه کنیم. اگر به توپی ضربه بزنید توپ همچنان به مسیر خود ادامه میدهد. حتی
اگر با گذشت زمان سرعتش کم شود همچنان حرکت خواهد کرد و خواهد چرخید. قیمت نیز دقیقا مشابه همین حرکت را انجام میدهد.
قوانین استراتژی معاملاتی با الگوهای نموداری
ما یک دستورالعمل پنج مرحلهای را به صورت گام به گام تدوین کردهایم که در هنگام معامله با الگوهای نموداری باید به آنها توجه کرد.
گام اول: همیشه در ابتدا مشخص کنید که آیا بازار روند مشخصی دارد یا در حال حرکت در محدودهی رنج است
این مرحله به آن دلیل مهم است که هرچند برخی از این الگوها اغلب نوعی از رنج هستند اما در واقع الگوهای ادامهدهندهی روندهای غالب به شمار میروند.
به عنوان مثال، الگوی پرچم صعودی را در نظر بگیرید. این الگو پس از یک حرکت بزرگتر رو به بالا شکل میگیرد. پرچم صعودی شکل مختصری از آرام شدن یا تثبیت روند اصلی است؛ پیش از آنکه بخواهد سقفهای قیمتی جدید را بشکند.
به طور کلی الگوی پرچم صعودی یک الگوی ادامهدهنده است. در همین خصوص یک دستهبندی کلی و اصلی وجود دارد که مطابق آن الگوهای نموداری به دو گروه تقسیم میشوند:
- الگوهای ادامهدهنده: سیگنالهایی که طی آن روند ادامه خواهد یافت.
- الگوهای بازگشتی: سیگنالهایی که احتمال پایان روند فعلی و شروع روند جدید را خبر میدهند. الگوی سقف دوقلو یک نمونه از الگوهای بازگشتی است که در تصویر زیر میتوانید آن را مشاهده کنید.
مهم است که بتوانیم این مسئله را تشخیص دهیم روند خاصی بر بازار حکمفرماست یا اینکه قیمتها در یک محدودهی مشخص در حال رنج زدن هستند. این مسئله از آن جهت حائز اهمیت است که به ما نشان میدهد کدام الگوهای نموداری در هر شرایط معاملاتی بهتر عمل میکنند و به ما سود میدهند.
یکی از مهمترین دلایلی که موجب میشود معاملهگرانی که با استفاده از پرایس اکشن معامله میکنند با شکست مواجه شوند این است که از قانون نخست پیروی نمیکنند. آنها بدون آنکه تصویری کلی و جامع از بازار و موقعیت قیمتها داشته باشند با هر الگوی نموداری معامله میکنند.
گام دوم: تشخیص استفاده از الگوی نموداری مناسب
باید به این سوال پاسخ دهید که میخواهید با کدام الگوها کار کنید. بازگشتی یا ادامهدهنده؟ برای این کار باید در ابتدا به این سوال پاسخ دهید که با کدام الگو راحتتر هستید و بهتر میتوانید آن را پیاده کنید. زمانی که تصمیم خود را در این خصوص گرفتید، سعی کنید بر محیط معاملاتی موردنظرتان مسلط شوید و تنظیمات لازم را انجام دهید.
تکرار اساس و مبنای هر آموزشی است. هر چه بیشتر با الگوهای نموداری سودآور معامله کنید بهتر میتوانید این الگوها را در زمان واقعی مشاهده کنید و تشخیص دهید. در تصویر زیر نیز میتوانید الگوی سقف سهقلو را مشاهده کنید.
گام سوم: در الگوی نموداری به دنبال ردیابی وقایع باشید
آنچه در این مرحله باید انجام دهید این است که وقایعی را که در ستاپ معاملاتی شما در جریان است کشف و رویدادهای موجود را درک کنید. اما این جمله چه معنایی دارد؟ دقت کنید که باید به تصویر کلی قیمت نگاه کنید و تنها نباید روی الگوهای نموداری متمرکز شوید. آنچه رخ میدهد باید در تایید پرایس اکشن باشد. هرچیز دیگری به جز این هم باید در همان راستا حرکت کند. پیدا کردن جهت سریع برای ورود به معامله به شما کمک میکند که نرخ پیروزی و موفقیت خود را بالا ببرید.
به عنوان مثال کاملا مشخص است که در پشت پردهی الگوی پرچم صعودی که در مرحلهی یک به آن اشاره کردیم چه اتفاقاتی رخ میدهد. قیمت در یک روند رو به بالا در حال حرکت است؛ چرا که شاهد تشکیل سقفها و کفهای بالا به دنبال هم هستیم. دوم اینکه رمزارز موردنظرمان سقف قیمت قبلی را میشکند و کندل بالای آن بسته میشود. عدم وجود مقاومتی بالاتر از قیمت بازار، عامل خوبی است که شرایط را برای تشکیل الگوی پرچم صعودی فراهم میکند.
گام چهارم: استراتژی معاملاتی الگوی نمودار همراه با موقعیت قیمتی مناسب
الگوهای نموداری همگام با موقعیت قیمتی مناسب بهترین عملکرد را برای ما به ارمغان میآورند. اما منظور از موقعیت قیمت چیست؟
موقعیت قیمت به بیان ساده محدودهای مهم روی نمودار است که ما معمولا انتظار داریم در آن نقطه شاهد واکنشی باشیم. قیمت میتواند در موقعیت سطح حمایت باشد یا سطح مقاومت؛ میتواند در نقاط نوسان بالا یا پایین یا حتی نقاط پیوت باشد. اگر این موارد را با هم ادغام کنیم موقعیت میتواند حتی اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال نیز باشد.
به عنوان مثال الگوی کانال قیمت در شکل بالا به خوبی عمل میکند؛ چرا که با سطح مقاومت در تایم فریم بالاتر تلاقی داشتیم که این مسئله مانع از ادامهی حرکت قیمت شده است. میبینید که این رمزارز صرفا در یک کانال صعودی در حال معامله شدن بود اما مستقیما در مسیر رسیدن به مقاومت حرکت میکرد.
گام پنجم: با توجه به شواهد عینی و غیرشخصی، قوانین معاملاتی را تنظیم کنید
در آخرین مرحله از ایجاد استراتژی های معاملاتی باید توجه کنیم که این کار تنها با توجه به برخی قوانین معاملاتی عینی میسر نمیشود. بلکه باید بنا به نیاز برخی قوانین را هم تغییر داد.
در حالی که نیاز به آن دارید که برنامهی خود را به دقت و با جدیت کامل پیروی کنید، باید این قوانین را همراه با تغییر شرایط بازار تنظیم کنید. راههای زیادی وجود دارد که معاملهگران میتوانند با بهرهبرداری از آنها از الگوهای نموداری سود ببرند. در اینجا میتوانید مثالی را مشاهده کنید:
به عنوان مثال الگوی پرچم صعودی را میتوان در برخورد مجدد سطح حمایت پرچم یا شکست بالای پرچم در نظر گرفت و در نقاط مشخصشده در تصویر وارد پوزیشن شد (ورودی اول و دوم). همچنین میتوانید به کمک استراتژی شکست الگوی مثلث هم وارد معامله شوید.
میتوانید تمرین کنید تا بر استراتژی معاملاتی الگوهای نموداری مسلط شوید. منتهی اول باید الگویی را بیابید که با آن احساس راحتی میکنید و میتوانید آن را به خوبی درک کنید. سپس در استراتژی معاملاتی خود از آن الگو بهره ببرید.
کلام پایانی
در هنگام انجام معامله به کمک الگوهای نموداری باید زمان بگذارید و نمودارها را بررسی کنید و در کنار این مسئله تجربه کسب کنید. این همان نکتهی مهمی است که برای موفقیت به آن نیاز دارید. زمانی که صحبت از استراتژیهای معاملاتی بر اساس الگوهای نموداری میشود به دنبال سحر و جادو نیستیم. چرا که اگر چنین رفتار کنیم در نهایت شکست خواهیم خورد. تمام موارد را باید روی نمودار مشخص کنیم. بهترین کار آن است که پس از آشنایی با الگوهای نموداری، به نمودار ارزهای مختلف مراجعه و سعی در یافتن این الگوها کنید.