معرفی چارت های آنچین
نمودار های on-chain عموما با تحلیل اطلاعات بلاکچین بدست می آیند بدین صورت که اطلاعات بلاکچین بررسی دسته بندی و طبقه بندی می شوند و نمودارهای on-chain بر اساس این داده ها پیاده سازی می شوند. با بررسی این نمودارها می توان اطلاعات خوبی از رفتار سرمایه گذاران٬ جریان پول هوشمند٬ رفتار ماینرها و غیره بدست آورد.

نمودارهای اختصاصی اتریوم و بررسی آن‌ها

اگر بخواهیم به یک رمزارز بزرگ و اثرگذار به غیر از بیت کوین فکر کنیم، همان ابتدا اسم اتر (ETH) به ذهن‌مان خطور می‌کند. همان‌قدر که بررسی نمودارهای اختصاصی بیت کوین برای تحلیل‌گران اهمیت دارد، نمودارهای اختصاصی اتریوم هم به اندازه‌‌ی خودشان حائز اهمیت هستند. اگر حتی نگاهی به برترین رمزارزهای بازار هم بیندازیم، اتریوم را در ردیف دوم و پشت سر بیت کوین می‌بینیم. پس بحثی بر سر اهمیت اتریوم وجود ندارد و این مسئله امری است که برای همه اثبات شده است. آنچه اکنون به دنبال آن هستیم، ارزشمندی بررسی نمودارهای تحلیلی آنچین است که اطلاعات و مفاهیم مختلفی را در دل خود جای داده‌اند. علاوه بر بررسی نمودارهای اتریوم و بیت کوین، نمودارهای جریان پول هوشمند و نمودارهای کاربران بلاکچین نیز از جمله سایر موارد مهمی هستند که در تحلیل درون‌زنجیره‌ای می‌توانند کمک‌کننده باشند.

چرا بررسی نمودارهای اختصاصی اتریوم اهمیت دارد؟

چارت‌ها و نمودارها می‌توانند روشی کاملا مفید و موثر برای تفسیر ما از شرایط باشند. این نمودارها یک تصویر کلی و عینی را در اختیار ما قرار می‌دهند که اگر بخواهیم از آن‌ها استفاده کنیم، قطعا می‌توانیم با بالا بردن سطح دانش و اطلاعات‌مان به موفقیت‌های قابل قبولی در تحلیل رفتار بازار رمزارزها دست پیدا کنیم. بهترین مورد استفاده‌ی این نمودارها این است که می‌توانیم آن‌ها را در فواصل زمانی مختلف با هم مقایسه و نتایج مختلف را مشاهده کنیم. مثلا زمانی که در نزدیکی رویدادی مهمی نظیر هاردفورک یا ارتقا هستیم، می‌توانیم تغییرات فعالیت‌های درون شبکه را با بررسی این نمودارها مدنظر قرار دهیم و بازار را با دقت تمام دنبال کنیم.

نمودارهای مربوط به اتریوم نیز مثل بیت کوین و سایر رمزارزهای برتر بازار، ارزش بررسی فراوانی دارند. اتریوم هم یکی از آن رمزارزهایی است که قابلیت استخراج دارد. پس مهم است که پیش از خرید و فروش اتریوم، داده‌های مربوط به این امر را بررسی کنیم. به جز این مورد، مسائلی نظیر تراکنش‌ها، آدرس‌ها و گس فی (کارمزد تراکنش‌های اتریوم) نیز آیتم‌ها و المان‌های مهمی هستند که در قالب نمودارهای اختصاصی اتریوم می‌توانیم آن‌ها را بررسی کنیم و به تحلیل‌شان بپردازیم. همیشه قرار نیست فقط با اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال سر و کار داشته باشیم و ببینیم که آن‌ها چه می‌گویند. بهتر است شرایط را به صورتی کلی‌تر در نظر بگیریم و حرکات را در سطح بلاکچین هم دنبال کنیم. این کار به ما کمک می‌کند پیش بینی قیمت اتریوم را به شکلی موثرتر و کاربردی‌تر انجام بدهیم.

انواع نمودارهای اختصاصی اتریوم

نمودارهای اتریوم را هم می‌توان مانند بیت کوین در چند گروه اصلی دسته‌بندی و بررسی کرد. هر کدام از گروه‌های اصلی نیز خود شامل زیرمجموعه‌های دیگری هستند که به طور کلی در تحلیل آنچین کمک‌کننده و مثمرثمر خواهند بود که در نهایت به تصمیم‌گیری بهتر در خرید و فروش اتریوم منجر می‌شود. نمودارهای اتریوم را می‌توان در پنج دسته‌ی: استخراج، تراکنش‌ها، آدرس‌ها، EIP-1559 و ذخایر اتر و گس فی شبکه تقسیم‌بندی کرد. بهتر است برای درک اهمیت بیشتر این نمودارها و هم‌چنین آشنایی کلی و ابتدایی با آن‌ها، نگاهی کوتاه به هر کدام از این مجموعه‌ها بیندازیم. 

مبحث استخراج در شبکه اتریوم هم مثل بیت کوین، همواره حائز اهمیت بوده است. البته این مسئله پس از ادغام اتریوم و تغییر آن به مکانیزم گواه اثبات سهام، رنگ‌وبوی دیگری پیدا کرده است و عملکرد چندین فورک اثبات کار اتریوم پس از مرج، چندان موفقیت‌آمیز نبوده است. با این‌همه هم‌چنان عده‌ای در این فورک‌ها مشغول فعالیت هستند. 

مواردی مانند میانگین کارمزد تراکنش‌های روزانه شبکه در این گروه جای می‌گیرند. در این نمودار که یکی از مهم‌ترین نمودارهای این بخش را تشکیل می‌دهد، یک میانگین متحرک هفتگی را داریم که می‌توانیم بر اساس آن کارمزد تراکنش‌ها را بر تعداد تراکنش‌های صورت گرفته در شبکه‌ی اتریوم تقسیم کنیم تا به یک عدد میانگین دست پیدا کنیم. بررسی این نمودار می‌تواند نشان از فعالیت‌های کاربران این شبکه داشته باشد که از جمله مهم‌ترین داده‌های آنچین به شمار می‌رود. 

مبحث مهم بعدی در این گروه، به هش ریت یا همان نرخ هش مربوط است. اما این مسئله چه اهمیتی دارد و چرا باید نمودار آن را بررسی کنیم؟ به طور کلی هرچه هش ریت بالاتر باشد، نشان از سختی بیشتر شبکه دارد. یعنی برای محاسبات پیچیده باید توان بیشتری صرف شود و به طور کلی ماین کردن دشوارتر خواهد شد. از سمت دیگر هش ریت بالا از ایمنی بالای شبکه سخن می‌گوید. ایمنی بالاتر هم به معنای آن است که هکرها نمی‌توانند به آسانی شبکه را مختل کنند و دارایی افراد را در معرض خطر قرار دهند. این یکی از مواردی است که می‌تواند افزایش تقاضا و در نتیجه رشد قیمت رمزارز را به دنبال داشته باشد. 

پس با افزایش نرخ هش، قیمت اتریوم افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه ماین کردن عملی سودمندتر خواهد شد. این همان موضوع مهمی است که نشان می‌دهد بررسی هش ریت تا چه اندازه می‌تواند برای تحلیل‌گران و کاربران شبکه‌ اتریوم مهم باشد.

برای تحلیل‌گران همیشه مهم است که از حجم تراکنش‌های یک شبکه مطلع باشند. مخصوصا شبکه‌ای مثل اتریوم که کاربران بسیار زیادی دارد و بسیاری معتقدند که آینده‌ی درخشانی پیش روی این بلاکچین قرار دارد. این مسئله میزان مقبولیت و هم‌چنین استقبال کاربران را نمایش می‌دهد و به همین خاطر است که از اهمیت بالایی برخوردار است. در میان نمودارهای اختصاصی اتریوم، نمودارهای مربوط به تراکنش‌ها را می‌توان به صورت ماهانه یا روزانه بررسی کرد. هم خود تراکنش‌ها به تنهایی اهمیت دارند و هم حجم تراکنش‌های تعدیل‌یافته جزو اطلاعات مهم به شمار می‌روند. تراکنش‌های تعدیل یافته در واقع تعداد کیف پول‌های منحصر به فرد را مشخص می‌کند که در شبکه فعالیت داشته‌اند.

آدرس‌های فعال در هر شبکه نیز می‌توانند درک درستی از وضعیت شبکه را در اختیار ما قرار بدهند. نمودارهای این بخش شامل تعداد آدرس‌های جدید در شبکه اتریوم هستند که می‌توانید آن‌ها را به صورت روزانه و ماهانه بررسی کنید. این بررسی می‌تواند به شما کمک کند که وضعیت کوتاه‌مدت را در مقایسه با وضعیت یک ماه اخیر قضاوت کنید و ببینید که تغییر در تعداد آدرس‌های جدید معنادار است یا نه. یافتن روابطی میان بازه‌های روزانه و ماهانه معمولا می‌تواند به درک صحیح فعالیت‌های شبکه کمک کند.

به جز آدرس‌های جدید، توجه به آدرس‌های فعال نیز مهم است. باز هم در مقیاس روزانه و ماهانه می‌توانیم این فاکتور را بررسی و چارت اتریوم را به منظور بررسی دقیق‌تر این رمزارز، مشاهد کنیم. هم‌چنین تعداد آدرس‌هایی که موجودی بیشتر از X دلار دارند نیز می‌تواند وضعیت شبکه‌ی اتریوم و هولدرهای رمزارز آن را به خوبی نشان دهد.

نمودارهای اختصاصی اتریوم که تاکنون به آن‌ها اشاره کردیم، در سایر رمزارزها مثل بیت کوین نیز اشتراکاتی دارند. اما چارت های مربوط به EIP-1559 کاملا مختص اتریوم هستند و از این رو می‌توان آن‌ها را متفاوت از باقی نمودارها دانست. این طرح، مربوط به هاردفورکی است که در سال ۲۰۲۱ اتفاق افتاد و روی شبکه‌ی اتریوم اثرگذار بود. هدف از این طرح، کاهش گس فی بود. مسئله‌ای که همیشه به عنوان یکی از معضلات شبکه‌ی اتریوم به شمار می‌رود و منتقدان انگشت اتهام خود را به سمت آن روانه می‌کنند. به همین خاطر تحلیل‌گران و معامله‌گران به نمودارهای مربوط به بعد از این واقعه توجه می‌کنند و آن‌ها را در تحلیل‌های خود می‌گنجانند. 

سه نمودار اتریوم که در این بخش جای می‌گیرند، عبارت‌اند از: اتر خالص حذف شده، اتر سوزانده شده و ارزش انباشته آن پس از وقوع EIP-1559. هم‌زمان با اجرای این طرح، تمرکز بر این بود که فرایند کارمزد تراکنش‌ها ساده‌سازی شود.

  • نمودار اتر خالص حذف شده پس از EIP-1559 انتشار خالص اتر را نشان می‌دهد که عملکردی برای کاهش تورم دارد.
  • نگاه کردن به چارت اتر سوزانده شده می‌تواند اطلاعاتی را در مورد میزان اتری که پس از پیاده‌سازی این استاندارد به عنوان هزینه‌ی پایه سوزانده شده در اختیار ما قرار بدهد.
  • هم‌چنین نمودار ارزش انباشته اتر سوزانده شده نیز ارزش دلاری این اترها را نمایش می‌دهد.

نمودارهای مهم دیگری که در میان نمودارهای اختصاصی اتریوم خودنمایی می‌کنند، شامل درصد ذخایر فعال اتریوم، درصد ذخایر سودده و هم‌چنین مصرف‌کنندگان اصلی گس فی در قراردادهای هوشمند این شبکه هستند. 

با مشاهده و بررسی درصد ذخایر فعال اتریوم می‌توان به درصد موجودی اتریوم که در بازه‌های زمانی مختف نظیر پنج ساله، سه ساله، یک ساله، سه ماهه و هفتگی فعال بوده‌اند دست پیدا کرد. هم‌چنین چارت مربوط به درصد ذخایر سودده اتریوم نیز درصد موجودی در گردشی را که در سود است نشان می‌دهد. نمودار مصرف‌کنندگان اصلی گس فی هم برترین قراردادهای هوشمندی را که مصرف گاز اتریوم در آن‌ها بیشتر بوده است به ترتیب نمایش می‌دهد که تمام این موارد از جمله فاکتورهایی هستند که در تحلیل درون‌زنجیره‌ای کاربرد دارند و می‌توان بر اساس آن‌ها به اطلاعات خوبی دست پیدا کرد.

کلام پایانی

نمودارهای تحلیلی آنچین به آن دسته از اطلاعاتی که در تحلیل تکنیکال بررسی نمی‌شوند، توجه و تاکید ویژه‌ای دارند. به این ترتیب می‌توانیم از مواردی که شاید پیش‌تر آن‌ها را از قلم می‌انداختیم مطلع شویم و درصد خطای خود را کمتر کنیم تا بتوانیم پیش‌بینی بهتر و درک درست‌تری از وقایع داشته باشیم. 

اتریوم به عنوان یکی از مهم‌ترین شبکه‌های بلاک چین آن‌قدر اهمیت دارد که بخواهیم زمان بگذاریم و نمودارهای اختصاصی آن را بررسی و تحلیل کنیم. درست است که بررسی نمودار قیمت اتریوم، در پیش‌بینی قیمت آن به ما کمک می‌کند؛ اما این کار کافی نیست. به همین خاطر است که سراغ نمودارهای اختصاصی اتریوم می‌رویم تا ببینیم که درون بلاکچین این شبکه چه اتفاتی در حال رخ دادن است. 

این کار به ما کمک می‌کند تا رفتار معامله‌گران و فعالان حاضر در این شبکه رصد کنیم. بنابراین اگر قصد خرید و فروش اتریوم را داریم، بررسی این نمودارها می‌تواند کارآمد باشد. چرا که با این کار، دیدی وسیع‌تر و اشرافی بیشتر به شبکه‌ی اتریوم و فعالیت‌های درون بلاکچین آن خواهیم داشت و این موارد را از منظری متفاوت و جدیدتر مورد توجه قرار می‌دهیم. 

مطالعه بیشتر بستن