صرافی های متمرکز (CEX) پلتفرم هایی هستند که کاربران در آن ها می توانند به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازند. صرافی های متمرکز نهادهای خصوصی با مالکیت حقیقی یا حقوقی هستند که منافع حاصله در اختیار مالکان قرار خواهد گرفت. با توجه به امکانات ارایه شده در این صرافی ها کاربران علاقه زیادی به استفاده از آن ها برای مبادله ارزهای دیجیتال دارند.
یکی از مهم ترین امکانات صرافی های متمرکز امکان استفاده از ارزهای فیات مانند دلار٬ یورو٬ یوآن٬ ریال و غیره می باشد چیزی که صرافی های غیرمتمرکز ارایه نمی دهند.
جدول مقایسه رشد قیمت توکن های صرافی های متمرکز
در جدول زیر فهرستی از صرافی های معتبر و بیشتر شناخته شده تهیه شده مهم ترین آیتم جهت انتخاب صرافی ها در این لیست حجم معاملات روزانه آن ها بوده است در جدول زیر صرافی های با حجم معاملات بالای ۱ میلیارد دلار در روز انتخاب شده اند. حجم معاملات مشخص شده در ستون اول مجموع معاملات بازارهای اسپات و مشتقات (Derivative) می باشد. از صرافی هایی که فقط در بازار Derivative فعالیت دارند صرفنظر شده است.
حجم معاملات روزانه صرافی های متمکز لیست بالا در اولین ستون ثبت شده است.
ستون دوم حاوی امتیاز هر صرافی در سایت coinmarketcap می باشد که این امتیاز بر مبنای حجم معاملات٬ قدرت نقدشوندگی٬ تعداد ارزها و بازارها می باشد.
ستون سوم و چهارم به ترتیب محل ثبت دفتر اصلی صرافی و سال تاسیس آن آمده است.
اغلب صرافی ها برای خود یک توکن اصلی ایجاد کرده اند که به کاربران خود در ازای خرید و نگهداری آن امتیازاتی می دهند این امتیازات عموما شامل تخفیف در کارمزد معاملات می باشد. به طور مثال صرافی بایننس توکن BNB را ارایه نموده است که از نظر ارزش بازار توانسته جایگاه سوم را بعد از بیت کوین و اتریوم بدست آورد و از ارزهای معتبر در دنیای ارزهای دیجیتال به حساب می آید. با نگهداری این ارز در صرافی بایننس و انتخاب پرداخت کارمزدها با این ارز تخفیف ۲۵٪ برای کارمزد معاملات اعمال می گردد.
برخی از صرافی ها استیبل کوین نیز ارایه نموده اند به طور مثال بایننس استیبل کوین های زیادی را برای معادل سازی دلار و یورو و غیره مانند BUSD ارایه نموده است که قیمت آن همواره معادل ۱ دلار می باشد.
در انتهای جدول نیز برای هر صرافی تعداد بازارها و تعداد ارزها ذکر شده است. (توضیح اینکه تعداد بازارها به معنای تعداد زوج ارزهای قابل معامله می باشد.) و تعداد بازارهای فیوچرز به معنای تعداد زوج ارزهای قابل معامله در بخش فیوچرز می باشد.
ستون نقدشوندگی هر چه مقدار بالاتری داشته باشد بهتر است و به معنای قدرت نقدشوندگی ارزهای شما در آن صرافی می باشد.
تعداد ارزهای پشتیبانی شده در یک صرافی نیز از جمله معیارهای انتخاب می باشد که صرافی Gate.io با بیش از ۱۱۵۵ ارز جایگاه اول را کسب کرده است و از کوکوین با ۵۶۰ ارز فاصله زیادی گرفته است.
در ستون کارمزد ترید می توان کارمزد معاملات صرافی ها را با یکدیگر مقایسه نمود. این کارمزدها مربوط به بازار اسپات هستند و بازار فیوچرز کارمزدهای به مراتب پایین تری دارد.
کارمزدها برای میکر (ثبت کننده معامله یا فروشنده) و تیکر (تایید کننده معامله یا خریدار) معمولا متفاوت است٬ مواردی که یک مقدار جلوی آن ها نوشته شده است یعنی کارمزد یکسانی از هر دو طرف معامله دریافت می کنند.
و از همه مهم تر به ویژه برای ایرانیان ستون محدودیت احراز هویت است. طبق قوانین FATF صرافی ها موظف هستند به مرور زمان قوانین احراز هویت که به آن KYC گفته می شود را به طور کامل پیاده نمایند. صرافی هایی که در این قسمت برای آن ها واژه «ضروری» ثبت شده احراز هویت را اجباری کرده اند و بقیه مقدار برداشت ارز را برای کسانی که احراز هویت نکرده اند محدود کرده اند. توجه به این نکته ضروری است که به مرور زمان تمامی صرافی ها با فشاری که برای قانون مند شدنشان وجود دارد احراز هویت را اجباری خواهند نمود و در حال حاضر کشور ایران در لیست تحریم می باشد و لذا به ایران سرویس نمی دهند لذا با پاسپورت ایران نمی توان از خدمات این شرکت ها استفاده نمود.
فعلا هنوز صرافی هایی هستند که احراز هویت را اجباری نکرده اند و نهایتا صرافی های غیرمتمرکز انتخاب بهتری هستند زیرا نیازی به احراز هویت ندارند.
با توجه به مواردی که اعلام شد صرافی هایی که با رنگ سبز مشخص شده اند انتخاب مناسب تری برای کسانی که ملیت ایرانی دارند می باشد٬ البته مهم ترین معیار در اینجا اجازه فعالیت دادن به کاربران با ملیت ایرانی در نظر گرفته شده است. البته همین صرافی ها نیز طبق قوانینشان صریحا اعلام کرده اند که به کاربران ایرانی سرویس نمی دهند لذا فعالیت در آن ها توام با ریسک می باشد که لازم است آن را در نظر گرفت. در کل استفاده از آی پی ایران جهت فعالیت در هیچیک از صرافی ها و پلتفرم های متمرکز توصیه نمی شود.
همانطور که در جدول بالا مشاهده می شود صرافی بایننس با اختلاف زیادی بیشترین حجم معاملات را از آن خود کرده است.
برای اینکه معیاری از مقایسه حجم معاملات در صرافی های متمرکز و غیرمتمرکز داشته باشید در جدول زیر مقایسه ای بین حجم معاملات صرافی بایننس (بزرگترین صرافی متمرکز) و صرافی یونی سوآپ (بزرگترین صرافی غیرمتمرکز) و صرافی کوین بیس (اولین صرافی ارز دیجیتال سهامی عام) آمده است.
نمودار سبز حجم معاملات بایننس و نمودار آبی حجم معاملات صرافی یونی سوآپ را نشان می دهند.
نمودار قرمز رنگ نیز حجم معاملات صرافی coinbase را به عنوان اولین صرافی متمرکز که وارد بازار سهام گردید نشان می دهد.
نسبت حجم معاملات صرافی های غیرمتمرکز به متمرکز (DEX/CEX)