الگوی کنج نزولی چیست؟
کنج نزولی یا کاهشی یکی از الگوهای نموداری صعودی بازگشتی است. این الگو به کمک دو خط نزولی واگرا تشکیل میشود.
الگوی کنج نزولی در صورتی معتبر خواهد بود که نوسان خوبی بین دو خط نزولی آن برقرار باشد. خط بالایی خط مقاومت است و خط پایینی خط حمایت. برای معتبر بودن الگو، لازم است که قیمت دستکم دو بار به این خطوط برخورد کند.
نکته: خطی را میتوانیم معتبر بنامیم که قیمت دست کم سه مرتبه حمایت یا مقاومت را در آن لمس کند. یعنی اگر قیمت حداقل سه بار خط حمایت و دو بار خط مقاومت (یا حداقل دو بار خط حمایت و سه بار خط مقاومت) را لمس کند، الگوی کنج نزولی معتبر خواهد بود.
کنج نزولی نشان از ضعف روند فروش است. همگرایی دو خط این الگو در یک جهت (کاهش میزان قیمت) به آن معناست که قیمت طی گامهایی کوچکتر و کوچکتر کاهش پیدا میکند. فروشندگان هدایت قیمت و رساندن آن به زیر خط مقاومت را کار بسیار سختی میدانند. در طی اولین اصلاح بالاترین نقطهی قیمت که به خط مقاومت برخورد میکند، مقاومت را به وجود میآورد. موج دوم نزولی پس از آن ایجاد میشود اما بزرگی و قدرت آن کمتر است. این امر نشان از ناکافی بودن تعداد فروشندگان دارد. موج سوم هم بعد از این دو موج تشکیل میشود اما قیمت در تماس با خط حمایت به میزان کمتری کاهش پیدا میکند. حجمها هم هم در پایینترین نقطهشان قرار میگیرند و با افزایش موجها کاهش پیدا میکنند. این حرکت تقریبا با هیچ فشار فروشی همراه نیست و در نهایت یک برگشت صعودی را شاهد خواهیم بود.
شکست خط مقاومت قطع به یقین الگو را تایید میکند. این شکست معمولا با حجم بالایی همراه است و اهداف قیمتی بر طبق بالاترین نقطهی الگوی کنج مشخص میشوند. اغلب چنین است که هرچه خطوط روند کنج نزولی شیب تیزتری داشته باشند، تحقق هدف قیمت هم سریعتر خواهد بود.
شکل ظاهری الگوی کنج نزولی
آمارهای الگوی کنج نزولی
- در ۸۲٪ موارد، خروج از الگو صعودی است.
- در ۵۵٪ موارد، کنج نزولی یک الگوی بازگشتی در نظر گرفته میشود.
- در ۶۳٪ موارد، اهداف قیمتی الگو زمانی محقق میشود که خط مقاومت بشکند.
- در ۵۳٪ موارد، قیمت در خط مقاومت الگوی کنج نزولی، پولبک میزند.
- در ۲۷٪ موارد، شکستهای فیک و خروجهای اشتباه در این الگو به چشم میخورند.
نکاتی در مورد الگوی کنج نزولی
- نقاط برخورد در خطوط پایینرونده و نزولی الگو باید قابل توجه باشند؛ چرا که در غیر این صورت ممکن است الگو، پرچم باشد و نه کنج.
- خط روندهای نزولی این الگو هرچه شیب تندتری داشته باشند و با قدرت زیاد رو به پایین حرکت کنند، حرکت صعودی در هنگام شکست و خروج از الگو شدیدتر خواهد بود.
- شکستهای فیک یا خروجهای اشتباه جهت خروج را نشان میدهند. اگر یک شکست فیک صعودی اتفاق بیفتد، تنها در ۳٪ موارد شکست واقعی به سمت پایین اتفاق میافتد. به همین خاطر اگر بخواهیم به لحاظ آماری به این مسئله نگاه کنیم، توجه به شکست صعودی فیک ریسک پایینی دارد.
- حرکتهای اصلاحی معمولا با سرعتی دوبرابر سرعت شکلگیری کنج نزولی اتفاق میافتند.
- پولبکها عملکرد الگو را تضعیف میکنند.
- نقاط خروج و شکست الگو معمولا در محدودهی ۶۰٪ طول الگوی کنج نزولی اتفاق میافتند.
- اگر کنجهای نزولی بسیار عریض باشند، عملکرد بهتری در مقایسه با کنجهای باریک دارند.
- الگوی کنج نزولی یکی از الگوهای نموداری بازگشتی است که نقطه مقابل الگوی کنج صعودی است.