بلاکچین های مختلفی را میتوان در بازار رمزارزها پیدا کرد که هر کدامشان پروژههای مخصوص به خود را دارند. در واقع بهتر است اینطور تصور کنیم که یک بلاکچین مانند یک ملک است و پروژهها، مستاجرین و یا ساکنین آن ملک هستند. به این معنا که پروژهها با توجه به آنچه مدنظر دارند، بلاکچینهایی را انتخاب میکنند که به بهترین شکل نیاز آنها را پوشش دهد. این کاری است که مدیران و صاحبان پروژهها انجام میدهند. پس شما زمانی که میخواهید یک پروژه را بررسی کنید، یکی از مراحلی که باید انجام دهید این است که ببینید روی کدام بلاکچین است و همچنین چه پروژههای دیگری روی آن بلاکچین اجرا و فعال شدهاند.
لیست بلاکچینها و شبکههای مختلف
برای اینکه بتوانیم پروژههایی را که روی یک بلاکچین فعال هستند پیدا کنیم، بهتر است در گام اول لیستی از بلاکچین های موجود را بررسی کنیم. این لیست قطعا بسیار بلندبالا خواهد بود. اما در اینجا تنها به چند بلاکچین معتبرتر و مطرحتر اشاره میکنیم که اهمیت بالایی دارند و میتوانند در آینده هم حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشند.
- ERC20
- BEP20
- BEP2
- Polygon
- NEAR
- Avalanche
- HNT
- TRX
- BAND
- Algorand
- vechain
- SOLANA
- IBM Blockchain
- Kava
- Cardano
- Horizen
- Stellar
- Multichain
- EOS
- cosmos
- Chainalysis KYT
- Hyperledger Sawtooth
- Hyperledger Fabric
- Klaytn
- Tezos
- Ripple
- XDC Network
- Zcash
اگر مشتاق هستید که شبکههای بلاکچینی بیشتری را بشناسید، میتوانید به سادگی با جستجو در گوگل به موارد بیشتری دست پیدا کنید. اما این را بدانید که مسئلهی مهم این نیست که تعداد بیشتری بلاکچین را بشناسید. بلکه شناخت خود بلاکچین و ویژگیهای آن است که اهمیت دارد. همچنین باید بتوانید به خوبی بلاکچینها را بررسی کنید و در مورد آنها اطلاعات به دست بیاورید. این مهارتی است که در انجام DYOR قطعا به کار شما خواهد آمد.
از کجا بفهمیم چه پروژههایی رو بلاکچین فعال است؟
تمام هدف این مقاله این است که راهکاری را به شما نشان بدهد که از طریق آن بتوانید صحت و اعتبار بلاکچین پروژهی موردنظرتان را بررسی کنید. یکی از راههایی که برای انجام تحقیقات بیشتر خود به آن نیاز دارید، این است که ببینید چه پروژههای دیگری روی آن بلاکچین لانچ یا راهاندازی شدهاند. آیا آن پروژهها فعال هستند؟
برای واضحتر شدن این امر، بیایید به واقعهای که در ژوئن ۲۰۲۲ اتفاق افتاد اشاره کنیم. یعنی همان بلایی که بر سر لونا و شبکهی Terra آمد. در آن تاریخ بود که لونا ارزش خود را تقریبا تا مرز صفر از دست داد. حالا کاری به این نداریم که چه اتفاقی برای لونا افتاد. بحث بر سر پروژههایی است که روی شبکهی ترا بودند و اکنون باید به شبکههای دیگری مهاجرت کنند. یکی از مهمترین مقاصد این پروژهها در حال حاضر شبکهی پولیگان است که پذیرای شمار زیادی از آنها بوده است.
بگذریم. برای یافتن پروژههایی که روی بلاکچین خاصی در حال فعالیت هستند میتوانیم به چند روش عمل کنیم که در ادامه آنها را شرح میدهیم.
جستجو در گوگل و شبکههای اجتماعی
مطمئنا اولین روشی که به ذهن خودتان هم رسیده است جستجو در گوگل است. با جستجو در گوگل لینکهای بسیاری به دست میآورید که میتوانند کمککننده و البته گمراهکننده باشند. به همین خاطر است که باید حواستان را جمع کنید که هر چیزی که در جستجوی گوگل پیدا کردید، لزوما اطلاعات صحیحی نیست. اتفاقا ممکن است اطلاعات غلطی پیدا کنید که موجب گمراهی شما میشود. به همین خاطر مهم است که بیشتر به سراغ شبکههایی مانند ردیت، یوتیوب، دیسکورد، لینکدین و مدیوم بروید که اعتبار آنها اثبات شده است. هرچند در این شبکهها هم ممکن است اطلاعات غلطی پیدا کنید اما مهمترین گام در انجام هر تحقیقی این است که به DYOR پایبند باشید و خودتان تحقیقاتتان را انجام بدهید. چرا که در نهایت خودتان مسئول حفظ دارایی و سرمایهی خود هستید.
به هر حال میتوانید یافتههای خود را یادداشت کنید و پس از اتمام جستجو، آنها را اعتبارسنجی کنید. یعنی ببینید آیا آنچه که به دست آوردهاید صحت دارد یا خیر. معمولا با انجام این کار میتوانید موارد مشکوک و نادرست را شناسایی کنید و لیستی فیلترشده داشته باشید.
مراجعه به وبسایت بلاکچین
اکوسیستمها و شبکههای مختلف ارز دیجیتال خود دارای وبسایتهایی هستند که مطمئنا ایمنترین راه را برای یافتن پروژهها فراهم میکنند. در واقع این روش بهتر از و مطمئنتر از روش قبلی است و وقت کمتری از شما میگیرد. منتهی ما قرار است تمام روشهای ممکن را بیان کنیم.
بگذارید مثالی بزنیم تا بهتر متوجه این امر شوید. فرض کنید پروژهای را مدنظر داریم که روی شبکهی بلاکچینStellar فعال است. این را هم بگوییم که درست است که استلار شبکهای شناخته شده است ولی این مورد را برای مثال بیان کردیم. شما میتوانید همین گامها را برای هر بلاکچین دیگری پیاده کنید.
برای انجام تحقیقاتمان وارد وبسایت استلار میشویم. در پایین صفحه میتوانید پروژههایی را که روی این شبکه پیادهسازی شدهاند به وضوح ببینید.
با کلیک روی گزینهی See All Project در این صفحه میتوانید لیست کاملی از پروژههای فعال روی این بلاکچین را ببینید. با کلیک روی هر کدام از پروژهها وارد وبسایت پروژه خواهید شد. به این ترتیب میتوانید به راحتی کار تحقیق خود را انجام دهید. وبسایت استلار تمام اطلاعات لازم را در دسترس شما قرار داده است و شما کار سختی پیش رو ندارید.
مراجعه به Coin Market Cap
اینطور که پیداست همیشه پای کوین مارکت کپ در تمامی مراحل و گامهای تحقیق در مورد یک پروژه در میان است. این بار هم میتوانیم از این وبسایت به عنوان یک مرجع استفاده کنیم و از اطلاعات آن بهرهمند شویم. برای انجام این کار وارد سایت کوین مارکت کپ میشویم.
سپس از طریق منوی Cryptocurrencies، گزینهی Categories را انتخاب میکنیم. بعد از آن در اینجا میتوانیم لیستی از انواع پروژهها و اکوسیستمها را ببیینم.
مثلا در تصویر زیر ببینید که اکوسیستم Cosmos را انتخاب میکنیم.
در ادامه و در صفحهی بعدی میتوانید ببینید که جدولی به شما نمایش داده میشود که حاوی لیستی از پروژههایی است که روی این شبکه راهاندازی شده است.
روش دیگری هم در این سایت وجود دارد که میتوانید بر مبنای آن به پروژههای مختلف روی یک بلاکچین دسترسی پیدا کنید. برای این کار یکی از پروژههای موردنظرتان را در کوین مارکت کپ انتخاب و به صفحهی آن مراجعه کنید. سپس میتوانید با کلیک روی تگهای آن، لیستی از سایر پروژههای آن اکوسیستم را ملاحظه کنید.
به عنوان مثال در این تصویر میبینید که رمزارز Dai را انتخاب کردهایم. در بخش Tags روی گزینهی View All کلیک میکنیم.
از میان گزینههای این لیست، نام اکوسیستم(های) موردنظر را انتخاب میکنیم.
این رمزارز روی بلاکچینهای متعددی قرار دارد که میتوانید در تصویر بالا مشاهده کنید. با کلیک روی هرکدام، وارد صفحهی مربوط به همان اکوسیستم میشویم. در تصویر زیر میبینید که با کلیک روی Avalanche Ecosystem لیستی از پروژههای این اکوسیستم نمایش داده میشود.
مراجعه به سایت Messari
علاوه بر کوین مارکت کپ، سایتهای معتبر دیگری مانند Messari هم وجود دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید. در این سایت هم میتوانید همانند کوین مارکت کپ، اطلاعات مفیدی را به دست آورید. برای پیدا کردن آنچه که به آن نیاز دارید، تنها کافی است نام اکوسیستم موردنظر خودتان را در کادر جستجوی این سایت وارد کنید. در نتیجه میتوانید لیستی کامل و مرتب را از نتایج ببینید که هر کدام صفحهای جداگانه برای خود دارند.
در اینجا اکوسیستم Cosmos را با هم بررسی میکنیم. با تایپ کردن نام این اکوسیستم، میتوانیم از منوی مربوط به نتایج، گزینهی Cosmos Ecosystem را مطابق تصویر زیر انتخاب کنیم.
با انجام این کار، به صفحهای هدایت میشویم که لیستی از پروژههای فعال روی این بلاکچین را به ما نشان میدهد.
حالا روی هر کدام از ردیفهای این جدول که کلیک کنیم، میتوانیم به صفحهی مربوط به همان رمزارز در سایت مساری برویم و بررسیهای خود را در مورد آنها انجام دهیم.
مراجعه به مرورگر بلاک
بیایید فرض کنیم که پس از انجام تحقیقاتتان، توانستید به لیستی از پروژهها دسترسی پیدا کنید. زمانی که میخواهید از تراکنشها و به طور کلی زیر و بم یک پروژه که روی بلاکچین اتریوم قرار دارد مطلع شوید، میتوانید به مرورگر بلاک مخصوص این شبکه مراجعه کنید. فرض کنید به دنبال وقایعی هستیم که روی بلاکچین اتریوم رخ میدهد. پس به سراغ مرورگر مخصوص آن میرویم یعنی Etherscan. همان Dai را که بالاتر هم در مثالمان از آن نام بردیم دوباره به یاد بیاورید. در سایت اتراسکن با ورود نام این رمزارز میتوانید اطلاعات گستردهای را در مورد وضعیت آن به دست بیاورید که البته مربوط به این مقاله نیست. سعی میکنیم در مقالهای جداگانه به طور مفصل آن را پوشش بدهیم. فقط این را بدانید که پس از اینکه پروژههای فعال روی یک بلاکچین را پیدا کردید، زمان آن میرسد که در مورد پروژهها هم اندکی تحقیق کنید و وضعیت آنها را بسنجید. این کار میتواند دیدگاهی مناسبتر و کلیتر به شما ارائه کند.
میتوانید مرورگر بلاک را برای هر کدام از اکوسیستمها در گوگل جستجو کنید و آنها را بیابید. معمولا به راحتی میتوانید با کمی جستجو به مرورگرهای بلاکچینهای معروف دست پیدا کنید. در غیر این صورت به وبسایت بلاکچین مراجعه کنید و امیدوار باشید که به آنچه نیاز دارید دست پیدا خواهید کرد.
کلام پایانی
تمام نکات و مسائلی که در انجام تحقیقاتتان در مورد یک پروژهی رمزارزی به آن نیاز دارید، در اینترنت در دسترس هستند. کار شما جستجو و انجام تحقیقات است. در مورد بلاکچینها هم وضعیت به همین شکل است. طبیعی است که هرچقدر بلاکچینها معتبرتر و شناختهشدهتر باشند، اطلاعات بیشتری از آنها در دسترستان قرار خواهد گرفت. یعنی در جستجو برای شبکهای مثل اتریوم در مقایسه با شبکهی EOS یافتههای بیشتری به دست خواهید آورد. به محض اینکه اطلاعات جدیدی پیدا کردید، باید صحت و سقم آن را بررسی کنید و گرفتار اطلاعات نادرست نشوید. در این مسیر تجربه بسیار به شما کمک خواهد کرد. پس از مدتی خودتان به بهترین شکل ممکن قادر خواهید بود که اطلاعات را پردازش و به نتایج مطلوبی دست پیدا کنید.