آموزش اندیکاتورها

اندیکاتور چیست؟

تکرار رفتارهای بازار در گذر زمان تحلیل گران را به فکر ایجاد ابزارهایی برای شناسایی این رفتارها نمود در همین راستا اندیکاتورهای مختلف شکل گرفتند تا رفتارهای بازار را به زبانی ساده تر به ما انتقال دهند تا در تصمیم گیری های معاملاتی ساده تر عمل کنیم.
همانطور که می دانیم بازار گاها بر خلاف انتظار عمل می کند و همین امر باعث می شود که تشخیص اندیکاتورها اشتباه شود اما به هر حال این چیزی از اعتبار آن ها نمی کاهد زیرا همچنان بر اساس رفتار گذشته بازار می توانند اطلاعات خوبی به ما بدهند. ضمن اینکه با ترکیب چند اندیکاتور می توان این ضریب خطا ها را کاهش داد و با رعایت حدضرر و استراتژی مناسب می توان مدیریت ریسک نمود.

آموزش اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال

اسم تحلیل تکنیکال که می‌آید، احتمالا بسیاری از افراد اول از همه یاد اندیکاتورها می‌افتند. اگر اندیکاتورها را از تحلیل تکنیکال بگیریم، عملا می‌توان گفت که تحلیل تکنیکال دیگر معنایی نخواهد داشت. همین مسئله نشان می‌دهد که بخش عمده آموزش تحلیل تکنیکال، به یادگیری و آموزش اندیکاتورها مربوط است. البته باید از قبل با اصول اولیه تحلیل تکنیکال آشنا باشید. اگر از اندیکاتورها در کنار مواردی نظیر الگوهای چارت یا کندل استیک‌ ها استفاده کنید، می‌توان گفت گام بزرگی را برای تبدیل شدن به یک معامله‌گر برداشته‌اید. پس اگر کسی بخواهد از شما راه و رسم تریدر شدن را بیاموزد، می‌توانید مسیری را که خودتان پیموده‌اید به او نیز نشان بدهید. بعد از یادگیری اندیکاتورها خواهید دید که چطور می‌توانید از آن‌ها برای تهیه و تدوین استراتژی های معاملاتی استفاده کنید.

اندیکاتور چیست؟

قبل از آشنایی و آموزش اندیکاتورها باید بدانیم که اصلا اندیکاتور به چه معناست. اندیکاتور همان شاخصی است که بر اساس آن می‌توانیم به نتایج مختلفی برسیم. مثلا وقتی می‌خواهیم ببینیم که تورم در یک کشور تا چه اندازه بالاست، از یک‌سری معیارهای مشخص استفاده می‌کنیم تا میزان تورم را بر اساس آن داده‌ها بسنجیم. 

اندیکاتور در تحلیل تکنیکال نیز همین معنا را دارد. این ابزار مثل یک متر و معیار است که برخی از فاکتورها را اندازه می‌گیرد. می‌توان گفت اندیکاتورها ابزارهایی هستند که با استفاده از داده‌های خام و سایر اطلاعات آماری، نتایج خروجی را تولید می‌کنند که می‌توان بر اساس آن‌ها یک فاکتور خاص را اندازه‌گیری کرد. این داده‌ها معمولا مواردی نظیر قیمت یا حجم هستند. یعنی اندیکاتور مانند یک تابع، این ورودی‌ها را دریافت می‌کند و با توجه به تغییرات قیمت یا حجم به شما می‌گوید که وضعیت رمزارز چگونه است. به این ترتیب به معامله‌گر کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری را برای معاملات خود بگیرد.

یادگیری و آموزش کامل اندیکاتورها به ما کمک می‌کند تا روند را بهتر بشناسیم. این ابزار هم‌چنین در اعتبارسنجی‌ها و تایید پیش‌بینی‌های ما نیز کاربردی هستند. اندیکاتورها می‌توانند سیگنال‌های خرید و فروش را ارائه کنند و نقاط ورود و خروج را نشان‌مان بدهند. 

انواع اندیکاتور را می‌توان بر اساس موارد مختلفی دسته‌بندی کرد. به عنوان مثال اندیکاتورها ممکن است پیشرو (Leading) یا پس‌رو (Lagging) باشند. اندیکاتورهای پیشرو هم‌زمان با نوسانات قیمت به تولید سیگنال می‌پردازند و عملا تاخیری ندارند. یعنی با استفاده از این اندیکاتورها از بازار عقب نمی‌مانید؛ اما احتمال دارد سیگنال‌‌هایی دریافت کنید که خطای بیشتری دارند. اندیکاتورهای پس‌رو یا تاخیری، با تاخیر همراه هستند و منتظر می‌مانند تا تثبیت اتفاق بیفتد و سپس سیگنال‌ تولید می‌کنند. این سیگنال‌ها معتبرتر هستند ولی در عوض به دلیل تاخیری که دارند،‌ باعث می‌شوند که ما برخی از فرصت‌ها را در بازار از دست بدهیم. یا مثلا ممکن است در یک دسته‌بندی دیگر از انواع اندیکاتور، با اندیکاتورهای حجمی، نوسان‌گرا، مومنتوم و … مواجه شویم.

دلیل اهمیت آموزش اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال چیست؟

این ابزارها می‌توانند در موقعیت‌های مختلفی به ما هشدار بدهند. مثلا تغییر روند یا سیگنال جدید را به صورت هشدار تولید می‌کنند. هم‌چنین اندیکاتورها به ما در پیش‌بینی بازار هم کمک می‌کنند. به کمک این پیش‌بینی‌ها می‌توانیم از قبل آماده‌ی وقوع شرایطی خاص باشیم. این امر باعث می‌شود که کمی حساب‌شده‌تر ریسک‌ کنیم و از سمت دیگر هم بازدهی بیشتری را به دست بیاوریم. 

هم‌چنین اندیکاتورها به ما کمک می‌کنند که مواردی مانند جهت روند را تایید کنیم. زمانی که تشخیص می‌دهیم روند بازار صعودی یا نزولی است، یک اندیکاتور می‌تواند به ما کمک کند تا از تشخیص خودمان اطمینان حاصل کنیم و آن را تایید کنیم. 

مسئله‌ی دیگری که در مورد اندیکاتور وجود دارد، به تشخیص واگرایی مربوط است. منظور از واگرایی تضاد در حرکت اندیکاتور و نمودار قیمت دارایی است. زمانی که نمودار اندیکاتور شیب رو به پایین دارد ولی نمودار قیمت شیب رو به بالایی را تجربه می‌کند، یعنی با یک واگرایی سر و کار داریم. با مقایسه‌ی نمودار قیمت و روند حرکتی اندیکاتور، می‌توانیم از واگرایی‌ها مطلع شویم که به تشخیص مسیر آینده‌ی دارایی و پیش‌بینی آن کمک می‌کنند. 

این موارد از جمله دلایلی هستند که اهمیت استفاده از اندیکاتور های مهم را به ما نشان می‌دهند. استراتژی های معاملاتی مختلفی وجود دارند که از ترکیب چندین اندیکاتور به وجود می‌آیند و می‌توانند سیگنال‌های قابل اعتمادی را برای معامله‌گران تولید کنند.

مهم‌ترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال کدام‌اند؟

مبحث آموزش اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال مبحث بسیار گسترده‌ای است. چرا که اندیکاتورها انواع مختلفی دارند و در این میان ممکن است هر معامله‌گر تنها از چند اندیکاتور محدود استفاده کند. با این‌همه، چند مورد از این اندیکاتورها بسیار معروف هستند و برای هر معامله‌گری واجب است که دست‌کم با آن‌ها یک آشنایی اولیه داشته باشد. در ادامه چند مورد از این اندیکاتور های مهم را با هم بررسی می‌کنیم.

از جمله بهترین اندیکاتور تحلیل تکنیکال می‌توان به میانگین متحرک اشاره کرد. این اندیکاتورها که خود در انواع مختلفی نظیر میانگین متحرک ساده، وزن‌دار یا نمایی دسته‌بندی می‌شوند، در بیشتر بازارهای مالی مورد استفاده قرار می‌گیرند. معمولا در چارت های اختصاصی بیت کوین یا چارت های اختصاصی اتریوم و سایر رمزارزها نیز می‌توانید ببینید که برخی از شاخص‌ها با توجه به این اندیکاتور سنجیده می‌شوند. هم‌چنین جالب است بدانید که میانگین‌های متحرک، خود در ساختار اندیکاتورهای دیگر نیز کاربرد دارند.

پس از میانگین متحرک می‌رسیم به یک اندیکاتور مهم دیگر؛‌ یعنی مکدی. این اندیکاتور برای تشخیص روند و هم‌چنین مومنتوم بسیار کاربردی است. معامله‌گران معمولا از ترکیب مکدی با سایر اندیکاتورها استفاده می‌کنند و استراتژی های معاملاتی خود را تشکیل می‌دهند. به همین خاطر است که آموزش اندیکاتور مکدی تقریبا برای هر معامله‌گری از واجبات به حساب می‌آید.

اندیکاتور مهم دیگری که برای معامله‌گران تکنیکال بسیار اهمیت دارد، RSI یا شاخص قدرت نسبی است. هم این اندیکاتور و هم مکدی هر دو جزو اسیلاتورها هستند. یعنی در یک محدوده‌ی مشخص بین صفر تا ۱۰۰ نوسان می‌کنند. این اندیکاتورها نواحی اشباع خرید و فروش را به ما نشان می‌دهند؛ یعنی مناطقی که با ورود به آن‌ها می‌فهمیم که خریداران یا فروشندگان به اوج فعالیت خود رسیده‌اند و احتمال دارد پس از آن، روند قیمت معکوس شود. این نواحی با ورود به سطوح مشخصی تعیین می‌شوند. مثلا در همین RSI، اگر اندیکاتور به نواحی زیر ۳۰ وارد شود، نشان می‌دهد که فروش‌های بیش از اندازه‌ای در بازار شکل گرفته است و احتمال دارد قیمت پس از این موج فروش، رشد کند و روندی صعودی به خود بگیرد. برعکس این مسئله نیز در اشباع خرید نمود پیدا می‌کند.

اندیکاتور باند بولینگر نیز یکی دیگر از ابزارهای نام‌آشنای تحلیل تکنیکال است که مورد توجه خیلی از معامله‌گران است و از آن استفاده می‌کنند. این اندیکاتور که نام آن از نام مخترعش گرفته شده است، از سه خط تشکیل شده است که موجب ایجاد دو ناحیه‌ی بالایی و پایینی می‌شوند که به آن‌ها باند می‌گویند. این خطوط میانگین متحرک ساده و ۲ انحراف معیار هستند که همراه با نوسان و جابجایی نمودار قیمت دارایی، تغییر می‌کنند و قیمت را دنبال می‌کنند. به بیان دیگر باند بولینگر شبیه کانال قیمت است ولی کانال قیمتی که ثابت نیست و با توجه به تغییرات قیمت تغییر می‌کند. 

قرار گرفتن قیمت در هر کدام از باندها با توجه به موقعیت اندیکاتور، می‌تواند معانی متفاوتی داشته باشد که همین امر منجر به ایجاد سیگنال‌هایی برای معامله‌گران می‌شود. در این اندیکاتور نیز می‌توانید اشباع خرید یا فروش را تشخیص بدهید و استراتژی های معاملاتی مختلفی را با استفاده از سیگنال‌های آن پیاده کنید.

نکاتی در مورد اندیکاتورها

نیازی نیست محاسبات هیچ‌کدام از این اندیکاتورها را بیاموزید. چرا که پلتفرم‌هایی مثل تریدینگ ویو یا حتی متاتریدر، خودشان این اندیکاتورها را محاسبه می‌کنند و برای استفاده از آن‌ها تنها کافی است که اندیکاتور موردنظر را روی نمودار اعمال کنید. مثلا در آموزش اندیکاتور RSI نیازی نیست خودتان چیزی را محاسبه کنید؛ اما اگر می‌خواهید با سازوکار هر کدام از این ابزار آشنا بشوید، می‌توانید نحوه‌ی محاسبه‌ی آن‌ها را هم مطالعه کنید تا به درک درستی از آن‌ها دست پیدا کنید. 

مسئله‌ی مهم دیگری که در آموزش اندیکاتورها باید مدنظر قرار بدهید این است که این ابزارها هم مانند هر ابزار دیگری خطا دارند. اما به محض مشاهده‌ی یک سیگنال نادرست نباید آن‌ها را کنار بگذارید. چرا که به سراغ هر اندیکاتور دیگری هم که بروید، باز هم این اتفاق می‌افتد. 

هم‌چنین نباید بیش از اندازه به یک اندیکاتور تکیه کنید و سیگنال‌های آن را مانند وحی منزل بدانید. سیگنال‌های اندیکاتورها را باید در چارچوب معاملاتی بررسی کنید و نمی‌توان لزوما با هر سیگنالی معامله کرد. در این صورت مجبور می‌شوید که تعداد زیادی معامله در یک روز انجام بدهید که اکثر آن‌ها نتایج مطلوبی ندارند. اتفاقی که در نهایت، بالانس حساب شما را کم خواهد کرد.

اگر می‌خواهید ترکیب چند اندیکاتور را مورد استفاده قرار دهید و از این راه به یک استراتژی معاملاتی کارآمد دست پیدا کنید، بهتر است که ساختار آن‌ها را بشناسید تا بهتر بتوانید از ویژگی‌ هر کدام از آن‌ها بهره‌مند شوید. این مسئله را هم به خاطر بسپارید که استفاده از تعداد زیادی اندیکاتور، هرگز نتایج مثبتی به دنبال ندارد. پس دچار افراط و تفریط در این زمینه نشوید.

هم‌چنین در کنار یادگیری و آموزش کامل اندیکاتورها، نگاهی به تقویم اقتصادی و موارد دیگری نظیر داده‌های تورم و یا آمار بازار کار داشته باشید. این امر کمک می‌کند که بتوانید با نگرشی وسیع‌تر به بازاری که پر از نوسان است نگاه کنید.

یادتان باشد که نویزهای بازار را دست‌کم نگیرید و برای فیلتر کردن آن‌ها باید تغییراتی در تنظیمات اندیکاتور خودتان انجام بدهید. این‌ها مواردی هستند که پس از کسب تجربه در بازار رمزارزها، به آن‌ها دست پیدا خواهید کرد.

کلام پایانی

اندیکاتورها را می‌توان دوست و رفیق معامله‌گران دانست. معمولا تحلیل‌گران بنیادی اعتقادی به اندیکاتورها ندارند و به دنبال بررسی مسائل دیگر هستند. اما تحلیل‌گران تکنیکال که معتقدند قیمت آیینه‌ی رفتار حرکتی رمزارزهاست، به میزان زیادی به اندیکاتورها وابسته هستند. این ابزار به معامله‌گران کمک می‌کنند تا وضعیت بازار را تشخیص بدهند و با داده‌هایی که دریافت می‌کنند، نتایج خروجی را در قالب سیگنال‌های معاملاتی تولید ‌کنند.

از اندیکاتورها می‌توان در ترکیب با موارد مختلف دیگری نظیر ابر ایچیموکو استفاده کرد و به یک استراتژی معاملاتی مطلوب دست پیدا کرد. هرگز تنها بر اساس یک اندیکاتور معامله نکنید و به دنبال تاییدیه‌های بیشتری باشید. هم‌چنین از سمت دیگر اگر تعداد زیادی اندیکاتور را روی نمودارتان پیاده کنید، سیگنال‌های بسیار زیادی دریافت می‌کنید که جز سردرگم شدن‌تان هیچ دستاورد دیگری به دنبال نخواهند داشت. در استفاده از اندیکاتورها باید جانب اعتدال را رعایت کنید و علاوه بر آن‌ها به شرایط بازار و سایر عوامل اقتصادی نیز توجه داشته باشید تا در دام سیگنال‌های نادرست و فیک گیر نکنید.

مطالعه بیشتر بستن
اسیلاتورها
اندیکاتورهای حجم
اندیکاتورهای روندی
اندیکاتورهای مومنتوم
اندیکاتورهای نوسانی
مقالات مرتبط با اندیکاتورها