بحث تحلیل که پیش میآید ذهن بیشتر افراد به سمت دو شیوهی پایه و اساسی تحلیل، یعنی تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی میرود. اما با ظهور بلاکچین شیوهی تحلیلی دیگری نیز به وجود آمد به نام تحلیل آنچین (On-Chain) یا درون زنجیرهای. بیشتر تریدرها با مباحث پایه تحلیل تکنیکال و بنیادی کم و بیش آشان هستند. اما شاید کمتر با تحلیل آنچین سر و کار داشتهاند. این مقاله میتواند نقطهی شروعی برای بررسی دادههای آنچین و درک اهمیت آنها باشد. این مفهوم تقریبا نوظهور و جدید است و به همین دلیل احتمال دارد که برای برخی از افراد تازگی داشته باشد. پس در ابتدا توضیحی مختصر در مورد بلاکچین میدهیم و سپس روش تحلیل و به دست آوردن دادههای آنچین را با هم بررسی میکنیم.
مروری بر مفهوم بلاکچین
برای افرادی که پا به دنیای دیجیتالی رمزارزها میگذارند، یادگیری مفهوم پایهای مثل بلاکچین ضروری است. با اینهمه بهتر است برای پیش بردن تحلیل آنچین، اشارهای به این مفهوم داشته باشیم.
دمدستیترین و اولین تعریفی که در مورد بلاکچین به ذهنمان میرسد این است: بلاکچین زنجیرهای از بلاک دادههاست. این زنجیرهی دیجیتال اطلاعات ارزشمندی را از تراکنشها در دل خود ذخیره میکند. اطلاعات به صورت هششده داخل بلوکها ثبت میشوند. به این معنا که دادهها به شکل رشتهای از کدهای الفبایی و عددی در میآیند. حالا این کار چه فایدهای دارد؟ باعث میشود که هک کردن این اطلاعات عملا غیرممکن شود. چرا که کسی نمیتواند بفهمد آن کدهای خروجی در ابتدا چه بودهاند که اکنون به این شکل درآمدهاند.
مهمترین مسئلهای که در بلاکچین با آن سر و کار داریم، دفتر کل توزیع شده یا همان Distributed Ledger است که به عنوان پایگاه داده مشترک در نظر گرفته میشود. سوابق تراکنشهای روی زنجیرهی بلاکچین، در این دفتر ذخیره میشود. به این ترتیب است که اطلاعات هر تراکنش برای تمام افراد قابل نمایش است. مسئلهی مهم در مورد بلاکچین عدم تمرکز آن است. این اطلاعات روی یک سیستم خاص ثبت نمیشود که با از بین رفتن آن تمام اطلاعات از بین برود. بلکه میان کامپیوترهای مختلفی که در شبکه فعالیت میکنند به اشتراک گذاشته میشود. یعنی هر سیستمی که به شبکه وصل میشود (و به آن نود یا گره میگویند) نسخهای از دادههای ثبت شده را دریافت میکند. این مسئله به غیرمتمرکز بودن اشاره دارد که یکی از اهداف بلاکچین است.
خب، دانستن همین مسائل اولیه در مورد بلاکچین کفایت میکند تا بتوانیم به توضیح دادههای آنچین بپردازیم. برای اطلاع بیشتر در مورد بلاکچین میتوانید در میان مقالات سایت به جستجو در این مورد بپردازید.
منظور از دادههای آنچین چیست؟
دادههای آنچین یا به عبارتی درون زنجیرهای اطلاعات تمام تراکنشهایی است که در یک شبکه بلاک چین انجام میشوند. اگر بلاکچین عمومی باشد، تمام افراد میتوانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند چرا که اطلاعات در دفتر کل عمومی ثبت میشوند. زمانی که به دادههای روی زنجیره دستیابی داشته باشید به این معناست که میتوانید ناظر شبکه باشید. به زبان سادهتر، در تحلیل آنچین شما مشغول بررسی و تحلیل بلاکچین هستید. پس مشخص است که مبنای این تحلیل، دادههای بلاکچین است. این دادهها را میتوان در سه گروه زیر دستهبندی کرد:
- دادههای مربوط به تراکنشها: مثل آدرس ارسال و دریافت، مبلغ انتقال و موجودی باقیمانده در یک آدرس خاص
- دادههای هر بلوک: مثل مُهر زمانی، هزینههای استخراجگران و پاداشها
- کدهای قرارداد هوشمند: مثل منطق کسبوکار بلاکچین در قالب کدهای قرارداد
حالا میتوان فهمید که دادههای آنچین مسائلی را برای ما بازگو میکنند که تحلیل تکنیکال یا بنیادی قادر به بیان و شناسایی آنها نیستند. چرا که تحلیل تکنیکال صرفا حرکت رمزارز را در بازار بررسی میکند و با دادههایی نظیر آدرسهای انباشت یا … کاری ندارد. زمانی که به تحلیل درون زنجیرهای یا آنچین رو میآورید میتوانید ببینید که در شبکه چه اتفاقاتی رخ میدهد که باعث حرکت قیمت میشود. مثلا دادههای جریانهای مبادلاتی میتواند از جریان پول واقعی بازیگران اصلی شبکهها پرده بردارد و به ما کمک کند بینش و درکی صحیح و عمیق از شرایط بازار داشته باشیم. درک بالاتر هم مساوی است با استراتژیهای معاملاتی قویتر.
در بخشهای بعدی چند مورد از مهمترین معیارهای آنچین را بیان میکنیم تا بهتر متوجه این مسئله شوید.
مقایسهی دادههای آنچین و آفچین
اما یک سوال مهم اینجا مطرح میشود. آیا تمام تراکنشها حتما داخل زنجیره انجام میشوند؟ آیا امکان دارد که برخی از تراکنشها خارج زنجیره اتفاق بیفتند؟ همان اول که در مورد بلاک چین توضیح دادیم گفتیم که دادهها در بلاکچین ثبت میشوند. با این تفاسیر میشود فهمید که تراکنشهای برون زنجیرهای جایی در بلاکچین ندارند و به معنای واقعی خارج از بلاک چین انجام میشوند.
به بیان دیگر میتوانیم این دو مفهوم را در قالب دو شیوهی «ثبتی» و «غیرثبتی» بررسی کنیم. دادههای درون زنجیرهای همان دادههای ثبتی هستند و دادههای برون زنجیرهای یا خارج از زنجیره همان دادههای غیرثبتی هستند.
بهتر است یک مثال را در اینجا با هم بررسی کنیم. اینطور در نظر بگیرید که میخواهید مبلغی را به یک حساب منتقل کنید. برای اینکار میتوانید به بانک مراجعه کنید و آن مبلغ را به حساب بانکی موردنظرتان انتقال دهید. یا میتوانید از طریق عابربانک و با استفاده از دستگاههای خودپرداز و حتی به روشهای دیگر این کار را انجام بدهید. در تمام این روشها شما با یک شخص ثالث که یک نهاد مالی است سروکار دارید. بانک از شما برای انجام این کار هزینه دریافت میکند.
حالا برگردیم به بلاکچین و تراکنشهای برون زنجیرهای. در اینجا هم نقل و انتقالات میتوانند به شکل مختلفی انجام شوند. یکی از سادهترین روشها انتقال رمزارز میان دو نفر است که به صورت توافقی انجام میشود. همچنین ممکن است شخص ثالثی هم در این قضیه دخیل باشد که وظیفه تضمین معامله را به عهده داشته باشد. این دقیقا مشابه سیستمهای پرداختی مثل پی پال است که هماکنون برای تراکنشهای مختلف از آن استفاده میشود.
و حالا این سوال ایجاد میشود که اصلا چرا باید به سراغ تراکنشهای خارج از زنجیره رفت؟ یکی از مهمترین دلایل هزینهی تراکنشهاست. زمانی که میخواهید به طور مثال بیت کوین را منتقل کنید، کارمزد انتقال آنقدر زیاد است که عملا هرگونه نقل و انتقال غیرمنطقی به نظر میرسد. به غیر از این وجود محدودیتهایی نظیر سرعت و اندازهی تراکنش هم مسائلی هستند که موجب میشوند کاربران به سمت تراکنشهای خارج از زنجیره روی بیاورند. همچنین از آنجا که تراکنشهای بلاک چین عمومی برای همگان قابل مشاهده است، برخی دوست ندارند که این اطلاعات در دید عموم باشد. به همین خاطر ترجیح میدهند به جای تراکنشهای درون زنجیرهای، به نقل و انتقالات برون زنجیرهای روی بیاورند.
با اینهمه مشخص است که چنین تراکنشهایی آن اعتبار و امنیت تراکنشهای آنچین را ندارد. چرا که سابقهی تراکنش و جزئیات آن در جایی ثبت نمیشود. پس در صورت بروز اختلاف امکان دارد که مشکلاتی میان طرفین به وجود بیاید. به بیان سادهتر و به عنوان یک توضیح کلی، تراکنشهای آفچین تراکنشهای توافقی میان خریدار و فروشنده هستند که با سرعت بالاتری انجام میشوند. اما در سمت مقابل تراکنشهای درون زنجیرهای به آن دلیل که باید قبل از انجامشان مراحل مختلفی را طی کنند تا موفقیتآمیز باشند زمان اجرای طولانیتری دارند.
تحلیل آنچین
تحلیل آنچین تحلیلی است که بر اساس دادههای آنچین انجام میشود. برای انجام این کار معیارهای مختلفی را میتوان مدنظر قرار داد. زمانی که به سراغ تراکنشهای درون زنجیرهای میرویم، اطلاعات به دست آمده شامل موارد و معیارهای زیادی هستند. یکی از مهمترین این معیارها در قالب Coin Days Destroyed یا CDD قابل بررسی است. این فاکتور که در سال 2011 رونمایی شد، به عنوان جایگزینی برای حجم تراکنش و همچنین به منظور ردیابی فعالیتهایی که در شبکه بیت کوین انجام میشود به کار میرود. معیار CDD به تعداد روزهایی اشاره دارد که بیت کوین در کیف پول هولدرها دستنخورده باقی میماند. مثلا اگر کسی ۱۰ روز پیش یک بیت کوین دریافت کرده است با کسی که یک روز پیش ۱۰ بیت کوین دریافت کرده است به لحاظ وزنی برابر است. این معیار آنچین بینشی را در خصوص رفتار هادلینگ (HODLing) دارندگان بیت کوین ارائه میدهد.
معیار دیگر با عنوان نسبت ارزش به تراکنش شبکه که به اختصار با NVT نشان داده میشود، در سال ۲۰۱۷ توسط Coin Metrics معرفی شد. این معیار به ما کمک میکند که با توجه به ارزش بازار و استفادهی واقعی از آن به لحاظ تراکنشهای شبکه بیت کوین را ارزشگذاری کنیم. مثلا اگر افراد کمی به سراغ معاملهی یک توکن میروند و عرضه در گردش آن در اختیار تعداد کمی از نهنگهاست، احتمالا گزینهی خوبی برای سرمایهگذاری نیست. این همان اطلاعاتی است که میتوانید از طریق تحلیل آنچین به دست بیاورید.
تحلیل درون زنجیرهای در حقیقت روش استفاده از اطلاعات دفتر کل بلاک چین است که برای تعیین میزان احساسات بازار به کار میرود و شامل مواردی چون بررسی دادههای تراکنش و همچنین موجودی کیف پولهای ارز دیجیتال میشود.
اکنون و در سال ۲۰۲۲ معیارهای بیشتر و پیچیدهتری برای تحلیل آنچین وجود دارد که منابع دستیابی به برخی از آنها را در ادامه معرفی میکنیم.
چند ابزار و سایت معتبر برای دستیابی به دادههای آنچین
هر فرد یا سازمان نمیتواند به مقدار انرژی، زمان یا پول مورد نیاز برای اجرای یک نود دسترسی داشته باشد. همچنین نگهداری و ذخیرهی یک کپی از کل بلاکچین نیز مقدور نیست. اگر بخواهیم دادههای بلاکچین را جمعآوری و ساختاربندی کنیم و بر این اساس تحلیل منطقیتری داشته باشیم کارمان دشوارتر هم خواهد بود. چرا که این کار نیازمند زمان بسیار زیاد، دقت فوقالعاده بالا، ابزارهای پیشرفته و تخصص و تجربه است. به همین خاطر است که آشنایی با ابزارهایی که طی چندین سال گذشته این دادهها را به صورت دستهبندی شده به کاربران ارائه میکنند مفید به نظر میرسد. این ابزارها در قالب وبسایتها و معیارهای آماده، کارمان را راحتتر میکنند.
این را هم بدانید که مرورگرهای بلاکچین نظیر EtherScan برای اتریوم و SnowTrace برای آوالانچ به شما اجازه میدهند که آدرس کیف پول یا قرارداد هوشمند را جستجو کنید ولی دادههایی جمعآوری نمیکنند یا ابزارهایی ارائه نمیکنند که بتوان وضعیت کلی تراکنشهای درون زنجیرهای را بر اساس آنها درک کرد. اما در ادامه ۸ ابزار و وبسایت را که تامینکنندهی دادههای درون زنجیرهای و برون زنجیرهای هستند معرفی میکنیم. این ابزارها عبارتاند از:
- Coin Metrics
- Glassnode
- Dappradar
- Dune Analytics
- IntoTheBlock
- Xangle
- CryptoQuant
- Anyblock Analytics
حالا برویم سراغ اولین ابزار.
Coin Metrics
کارمان را با Coin Metrics شروع می کنیم که در سال ۲۰۱۷ کار خود را آغاز کرد. این تامینکننده، اطلاعات و محصولاتش را در چهار گروه ارائه میکند:
- دادههای شبکه: نظیر ابزارهای بصریسازی، جریانهای مبادله آنچین، معیارهای مربوط به عمر کوینهای مختلف و وقایعی که در پسزمینهی تراکنشها رخ میدهد.
- دادههای بازار: که شامل اطلاعات ۲۰ صرافی برتر در دنیاست.
- شاخصها
- دادههای شخص ثالث: مثل دادههای توییتر و اثر آنها بر بازار.
همچنین نمودارهای نرخ مرجع و فرمولساز هم از دیگر محصولاتی هستند که در Coin Metrics ارائه میشوند.
Glassnode
گلس نود هم یکی از آن وبسایتهای مشهور در این عرصه است. در این وبسایت میتوانید گزارشهایی را با استفاده از دادههای درون زنجیرهای به شکل منظم مطالعه کنید. در این سایت بخشی وجود دارد به نام آکادمی که تمام معیارهای مورداستفاده را آموزش میدهد تا بهتر بفهمید که هر کدام از متریکها به چه دردی میخورند و چه اطلاعاتی میشود از آنها استخراج کرد. در این وبسایت میتوانید دادههای آنچین را در خصوص موارد زیر به دست آورید:
- آدرسها
- اندیکاتورها
- صرافیها
- تراکنشها
- بازار
- موسسات
- کارمزدها
- استخراج
- بلاک
- عرضه
- توزیع
Dappradar
این وبسایت هم از آن مراجع معتبر و مشهوری است که بیش از ۳,۰۰۰ برنامهی غیرمتمرکز را در زمان واقعی ردیابی میکند. رتبهبندی محبوبترین برنامههای کاربردی که روی سیستمهای محاسباتی توزیع شده اجرا میشوند، از جمله بخشهای این وبسایت است. در این پلتفرم شاهد یک رتبهبندی کلی، یک رتبهبندی مربوط به دیفای و یک رتبهبندی NFT هستیم. تخمین و بررسی ارزش توکنهای یکتا نیز از جمله دیگر اطلاعاتی است که در این وبسایت ارائه میشود.
Dune Analytics
این وبسایت بیشتر به دادههای آنچین اتریوم مربوط است و به کاربران این امکان را میدهد که به قراردادهای هوشمند اتریوم که رمزگشایی شدهاند دسترسی داشته باشند و بتوانند آنها را تحلیل و بصریسازی کنند و از آن در گزارشهای واضحی استفاده کنند که نیاز به توضیح و تفسیر ندارد. این وبسایت گزارشهای عملی بازار را در دسترس کاربران قرار میدهد. یعنی گزارشهایی که از دادههای آنچین استخراج شدهاند.
IntoTheBlock
شاخصهایی که در این وبسایت آمدهاند در چهار گروه اصلی دستهبندی میشوند که به این صورت هستند:
- مالکیت: اطلاعاتی در مورد تمرکز مالکیت
- مالی: اطلاعاتی از قیمت به منظور دریافت میزان سودآوری و ارزش پولی معاملات
- شبکه: به لحاظ رشد کاربرها، الگوهای فعالیت تراکنشها و هزینهها
- اجتماعی: معیارهای مربوط به تلگرام و گیتهاب
در این وبسایت میتوان اطلاعاتی را در خصوص تحلیل بلاک چین و دیفای، تخمین قیمت و بازارها به دست آورد.
Xangle
این وبسایت نمایی کلی از تعداد زیادی پروژه یا داراییهای بلاکچین را با ترکیب دادههای آنچین و آفچین ارائه میدهد که کاربران میتوانند به صورت عمومی این موارد را در مورد هر پروژه در داشبورد مخصوص به آنها مطالعه کنند.
CryptoQuant
این وبسایت هم نام آشنای دیگری است که بر روی دادههای مربوط به بیت کوین، اتریوم و استیبلکوینها متمرکز است. این دادهها از طریق API قابل دستیابی هستند و همین طور میتوان به صورت مستقیم در پایتون و اکسل به آنها دسترسی داشت. به طور کلی دادهها و اطلاعاتی که در این وبسایت مشاهده میکنید، در چهار زیرمجموعهی زیر گروهبندی میشوند:
- دادههای درون زنجیرهای
- دادههای مربوط به صرافیها
- دادههای مربوط به ماینرها
- دادههای شبکه
آنچه باید به آن توجه کنیم این است که درست است که دادههای بلاکچین عمومی برای همگان قابل مشاهده است. اما آیا هرکسی میتواند آنها را به درستی تفسیر کند؟ خیلی از مواقع ما دادههای مربوط به تراکنشها را میبینیم اما واقعا نمیدانیم که در آنها باید دنبال چه چیزی بگردیم. اینجا نقطهای است که دقیقا این وبسایت میتواند به ما کمک کند. این وبسایت دادهها را جمعآوری میکند و سپس آنها را به شکلی کاربردی تعریف و تشریح میکند که کار را برای کاربران آسان میکند.
به عنوان مثال این وبسایت میان دادههایی که فقط مربوط به کیف پول صرافیهاست و اطلاعاتی مثل کل مبلغ سپردهشده در صرافیها تمایز قائل میشود. به این ترتیب درک مفاهیم و معانی این اطلاعات برای کاربران آسانتر میشود و تحلیل نیز به شکلی سادهتر قابل انجام خواهد بود.
Anyblock Analytics
این وبسایت نه تنها دادهها و ابزارهای مهمی را ارائه میکند، بلکه خدمات مشاورهی حرفهای را برای پروژههای بلاک چین نیز در اختیار کاربرانش قرار میدهد. این شاخص به کاربرانش اجازه میدهد تا دادههای محصولات مبتنی بر اتریوم و بیتکوین را در زمان واقعی اسکن کنند و در آن به جستجو بپردازند.
قطعا ابزارها و وبسایتهای مهم دیگری هم در این میان وجود دارند که میتوانند به کار بیایند. از جمله Dapp.com، Elementus و Alethio که در زمینهی ارائهی دادههای بلاکچین گزینههای سرشناسی به شمار میروند.
استفاده از دادههای آنچین در تحلیل آنچین
تحلیل و بررسی دادههای آنچین مسئلهی مهمی است. اما این را بدانید که این تحلیل به شما نمیگوید که باید چه کاری کنید. این مسئله به شما بستگی دارد که با استفاده از این اطلاعات چه استراتژیهایی را پیاده کنید. بد نیست چند نمونه از استراتژیهای کمککننده را در این خصوص با هم مرور کنیم.
تحرکات بیت کوین
بیت کوین به عنوان مطرحترین و معروفترین رمزارز همیشه از اهمیت زیادی برخوردار است. قدرت بیت کوین آنقدر زیاد است که میتواند به بازار جهت بدهد. یعنی بیت کوین قابلیت این را دارد که به صورت دومینووار روی بازار اثر بگذارد. وقتی قیمتش کاهش پیدا میکند بازار را با خود به سمت پایین میبرد و در مواقعی که قیمت آن افزایش پیدا میکند معمولا سایر رمزارزها هم قیمتشان زیاد میشود. به همین خاطر است که فعالیتها و تحرکات درون زنجیرهای بیت کوین میتواند حائز اهمیت باشد.
در سایت Glassnode که در بالا هم به آن اشاره کردیم، معیارهایی برای بیت کوین معرفی شده است که میتواند کمککننده باشد. معیارهایی مثل حرکت نهنگهای بیت کوین، تعداد آدرسهای فعال، میزان قراردادهای باز در بازار معاملات فیوچرز، سختی شبکه/ استخراج و ارزش بازار واقعی. البته برخی از این اطلاعات به صورت رایگان در دسترس افراد است و دسترسی به برخی دیگر فقط مختص کاربران ویژه و اکانتهای پولی است.
البته این وبسایت دادههای مربوط به اتریوم را هم ارائه میکند اما بیشتر این دادهها به بیت کوین اختصاص دارد. به همین خاطر اگر میخواهید به فعالیت قراردادهای هوشمند از جمله تجزیه و تجلیل آنچین امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) یا توکنهای غیر قابل تعویض (NFT) دسترسی داشته باشید میتوانید از منابع دیگر استفاده کنید.
قراردادهای هوشمند و جریان پول هوشمند
معیار مهم دیگری که در تحلیل آنچین بررسی میشود، مربوط به قراردادهای هوشمند و جریان پول هوشمند است. پول هوشمند در امور مالی مرسوم و سنتی همان سرمایهای است که سرمایهگذاران، موسسات و صندوقهای حرفهای و معتبر آن را کنترل میکنند. این مفهوم در دیفای هم به مواردی مانند صندوقهای سرمایهگذاری مخاطره آمیز یا نهنگها اشاره دارد.
وبسایت Nansen منبعی معتبر برای ردیابی و دنبال کردن محل ورود و خروج پول هوشمند است. در این وبسایت میتوانید پروژههایی را دنبال کنید که افراد آگاه و مطلع در آنها دخیل هستند. مواردی مثل استخرهای نقدینگی از جملهی اینها هستند.
دادههای مربوط به پروژههای خاص
ممکن است گاهی به دنبال دادههای خاصی از یک پروژه باشید. میتوانید این دادهها را در پلتفرم رایگانی به اسم Dune Analytics پیدا کنید که بالاتر به آن اشاره شد. این وبسایت توسط مشارکتکنندگانش اجرا میشود و میخواهد به عنوان گیتهاب وب ۳ عمل کند. کافی است پروژه NFT یا DeFi موردنظر خود را جستجو کنید و به اطلاعات لازم دست پیدا کنید. در این وبسایت میتوانید درست مشابه آنچه در ردیابی پول هوشمند انجام میدهید، ببینید که برای مثال دارندگان گرانترین مجموعهی NFT، یعنی Bored Apes Yacht Club (BAYC) چه چیزهایی را میخرند و میفروشند. این مسائل نیز به عنوان معیارهای آنچین میتوانند قابل استفاده باشند.
دادههای مربوط به NFT
ابزارهای تحلیل آنچین برای NFTها هم مواردی را فراهم کرده است که در این بازار داغ میتواند کمککننده باشد. مثلا وبسایت CryptoSlam حجم فروش NFT را در اختیار کاربران قرار میدهد و Icy.Tools به شما اجازه میدهد دادههای مربوط به تراکنشها را در زمان واقعی مشاهده و رصد کنید. ابزارهایی مانند Rarity.Tools و LuckyTrader به این منظور به کار میروند که تشخیص بدهند بر اساس دادههای آنچین در چه محدودهای یک آیتم نادر وجود دارد. کمیاب بودن این آیتمها مهم است. چرا که قیمت اقلام NFT بر این اساس مشخص میشود.
BlockProbe هم پلتفرمی است که به کاربران میگوید چه موقع یک NFT خاص با قیمت خوبی به فروش میرسد و این مسئله را از روی دادههای مجموعه به دست میآورد. منابع دیگری هم وجود دارند که میتواند اطلاعات مختلفی را در مورد NFT در اختیارتان بگذارد. مهم این است که بدانید چطور باید از این اطلاعات و دادهها استفاده کنید.
منتقدان تحلیل آنچین
تا اینجا بسیار از مزایای آنچین گفتیم و توضیح دادیم که این روش تحلیلی، معایب و کاستیهای تحلیل تکنیکال را جبران میکند. اما به هر حال این روش هم منتقدانی دارد. به سادگی میشود حدس زد که مهمترین منتقدان آنچین، تکنیکالیستها هستند. آنها همیشه بر این باورند که قیمت حرف اول و آخر را میزند. اما بازار بارها ثابت کرده است که تحلیل قیمت به تنهایی نمیتواند بیانکنندهی وضعیت بازار باشد. چرا که مواردی نظیر رفتار خریداران و فروشندگان نیز از همیت برخودار است.
نقد دیگر که البته بیشتر بیان محدودیت این روش است این است که دادههای مربوط به ارزهای دیجیتال جدید آنقدر زیاد نیست که با گذشت زمان بشود آنها را به خوبی تفسیر کرد و از آنها نتیجه گرفت. همچنین تریدرهای کوتاهمدت هم چندان به این شیوهی تحلیل اهمیت نمیدهند. چرا که دادههای آنچین بیشتر برای سیکلهای طولانی کاربرد دارند و تریدرهای کوتاهمدت چندان از این اطلاعات استفاده نمیکنند.
کلام پایانی
دنیای کرپیتو دنیایی است که دادهها در آن حکم طلا را دارند و بیتوجهی به این دادهها، بیتوجهی به بازار است. خیلی از افراد برای معامله و سرمایهگذاری فقط به سراغ تحلیل تکنیکال یا بنیادی میروند و از مسائل مهمی که داخل زنجیرههای شبکه اتفاق میافتد بیخبر هستند. جریان ورود و خروچ پول، رفتار نهنگها، و مواردی مانند تعداد روزهایی که بیت کوینهای دست نخورده در کیف پول باقی ماندهاند تمامشان آیتمهایی هستند که تحلیل تکنیکال به آنها نمیپردازد. مزیت تحلیل آنچین این است که دید و درک عمیقتری به انسان میدهد تا شرایط و وضعیت بازار را بهتر درک کند. ابزارهای مختلفی برای دستیابی به این دادهها و معیارهای بررسی آنها وجود دارد که در این مقاله برخی از آنها را پوشش دادیم.