اکانت کاربری

اندیکاتور Parabolic SAR

یک مهندس مکانیک آمریکایی به نام جونیور ولز وایلدر. جی‌آر در اواخر دهه 1970 (1349)، اندیکاتور Parabolic Stop and Reverse (SAR) را ابداع کرد. در کتاب مفاهیم جدید در سیستم‌های معاملات تکنیکال “New Concepts in Technical Trading Systems” نوشته وایلدر، در کنار سایر اندیکاتورهای محبوب مانند اندیکاتور RSI یا همان شاخص قدرت نسبی، به خوبی به این موضوع پرداخته شده است. در واقع آقای وایلدر، این رویکرد را سیستم قیمت/زمان پارابولیک نامید، اما مفهوم واقعی سار به شرح زیر است:

سار (SAR) مخفف عبارت توقف و بازگشت، یا استاپ اند ریورس Stop and Reverse است. در این اندیکاتور معامله لانگ از دور خارج می‌شود و جای خود را به پوزیشن شورت می‌دهد و بالعکس.

– وایلدر، جی دبلیو، جونیور (1978) مفاهیم جدید در سیستم‌های معاملات تکنیکال (ص 8)

امروزه این سیستم را با نام اندیکاتور پارابولیک سار می‌شناسند و از آن به عنوان ابزاری برای شناسایی روند بازار و نقاط بالقوه برگشت استفاده می‌کنند. وایلدر تا کنون اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال متعددی را به صورت دستی ایجاد کرده که در حال حاضر، بخش مهمی از اکثر سیستم‌های معاملات دیجیتال و نرم‌افزارهای نموداری را تشکیل می‌دهند. بدین ترتیب، این تکنیک‌ها دیگر نیازی به محاسبات دستی نداشته و به راحتی قابل استفاده هستند.

اندیکاتور پارابولیک سار چگونه کار می‌کند؟

اندیکاتور پارابولیک سار از نقطه‌های کوچکی تشکیل شده که در بالا یا پایین قیمت ارز قرار می‌گیرند. اتصال این نقاط باعث ایجاد یک سهمی می‌شود، اما هر نقطه نشان‌دهنده‌ی یک مقدار SAR است.

به طور خلاصه، نقطه‌ها در طی یک روند صعودی پایین قیمت و در طول روند نزولی بالای آن ظاهر می‌شوند. این نقاط هم‌چنین در دوره‌های رنج بازار هم ترسیم می‌شوند، جایی که بازار روند خاصی ندارد. اما در این حالت، شاهد تغییر مکرر نقاط از یک طرف به سمت دیگر هستیم. به عبارت دیگر، شاخص Parabolic SAR در بازارهای غیرروندی و رنج کمتر کاربرد دارد.

مزایای اندیکاتور Parabolic SAR

اندیکاتور Parabolic SAR می‌تواند دیدگاه‌هایی را در مورد مدت و جهت روند بازار و همچنین نقاط بالقوه‌ی برگشت ارائه دهد. به همین ترتیب، ممکن است شانس سرمایه‌گذاران برای یافتن فرصت‌های خوب خرید و فروش را افزایش دهد.

برخی از معامله گران از شاخص Parabolic SAR برای تعیین قیمت‌های حد ضرر داینامیک استفاده می‌کنند، به طوری که حد ضرر آن‌ها همراه با روند بازار حرکت می‌کند. از چنین تکنیکی غالباً به عنوان حد ضرر تریلینگ یا متحرک یاد می‌شود.

اساساً این کار به معامله‌گران اجازه می‌دهد سودهایی را که قبلاً بدست آورده‌اند برداشت کنند. زیرا موقعیت‌های آن‌ها به محض تغییر روند بسته می‌شود. در برخی شرایط، این حد ضرر ممکن است از بسته شدن موقعیت های سودآور و یا ورود زودهنگام به یک موقعیت معاملاتی جلوگیری کند.

معایب و محدودیت‌های اندیکاتور  Parabolic SAR

همان‌طور که گفته شد، Parabolic SAR به ویژه در بازارهای روندی بسیار مفید است، اما نه در دوره‌های رنج. در صورت عدم وجود روند مشخص، این اندیکاتور احتمالاً سیگنال‌های نادرستی را ارائه می‌دهد که ممکن است زیان‌های قابل توجهی ایجاد کند.

این اندیکاتور در یک بازار نوسانی (که خیلی سریع به سمت بالا و پایین می‌رود) ممکن است سیگنال‌های گمراه‌کننده‌ی بی‌شماری ارائه دهد. بنابراین، اندیکاتور Parabolic SAR هنگامی که قیمت ها با سرعت تدریجی تغییر می‌کنند، بهتر عمل می‌کند.

مورد دیگری که باید در نظر گرفت حساسیت اندیکاتور است که می‌تواند به صورت دستی تنظیم شود. هرچه حساسیت بیشتر باشد، احتمال وقوع سیگنال‌های کاذب نیز بیشتر خواهد بود.

در برخی موارد، سیگنال‌های کاذب می‌توانند معامله‌گران را ترغیب کنند تا موقعیت‌های سودآور را خیلی زود ببندند و دارایی‌هایی را که هنوز پتانسیل درآمد دارند به فروش برسانند. حتی بدتر از آن، شکست‌های فیک و نامعتبر می‌تواند به سرمایه‌گذاران حس‌خوش بینی کاذب بدهد و آن‌ها را وادار به خرید زودتر از موعد کند.

از آن جایی که اندیکاتور Parabolic SAR حجم معاملات را در نظر نمی‌گیرد، درباره‌ی قدرت یک روند نیز اطلاعات چندان زیادی ارائه نمی‌دهد. هرچند که تحرکات بزرگ بازار باعث افزایش فاصله بین هر نقطه می‌شود، اما نباید آن را نشان‌دهنده‌ی روند قوی بازار دانست.

سرمایه‌گذاران هر چقدر هم که اطلاعات داشته باشند، باز هم خطرات همیشه بخشی از بازارهای مالی خواهند بود. با وجود این، بسیاری از معامله‌گران اندیکاتور پارابولیک سار را با استراتژی‌ها یا شاخص‌های دیگری ترکیب کرده و برای به حداقل رساندن ریسک‌ها و جبران محدودیت‌ها، از آن بهره می‌برند.

وایلدر برای سنجش قدرت روندها، استفاده از شاخص میانگین جهت دار (ADX) را به همراه Parabolic SAR توصیه کرده است. علاوه بر این، میانگین‌های متحرک یا اندیکاتور RSI نیز می‌توانند قبل از ورود به موقعیت، در تحلیل گنجانده شوند.

محاسبات و فرمول اندیکاتور پارابولیک سار

امروز، برنامه‌های رایانه‌ای محاسبات را به صورت خودکار انجام می‌دهند. اما برای علاقه‌مندان، در این بخش توضیح مختصری در مورد محاسبه Parabolic SAR ارائه می‌دهیم.

نقاط  SAR بر اساس داده‌های موجود در بازار محاسبه می‌شوند. بنابراین، برای محاسبه‌ی مقادیر SAR امروز، از SAR دیروز و برای محاسبه‌ی مقدار فردا، از SAR امروز استفاده می‌کنیم.

در طول روند صعودی، مقدار SAR بر اساس اوج‌های قبلی محاسبه می‌شود. در طی روند نزولی، کف‌های قبلی در نظر گرفته می‌شوند. در این فرمول بالاترین و پایین‌ترین نقاط در یک روند به عنوان Extreme Points (EP) در نظر گرفته می‌شوند. با این حال، این معادله برای روندهای صعودی و نزولی یکسان نیست.

برای روندهای صعودی:

SAR  = SAR قبلی + AF × (EP قبلی –  SAR قبلی)

 برای روندهای نزولی:

SAR = SAR قبلی – AF  × (EP قبلی –  SAR قبلی)

AF مخفف عامل شتاب است که از 0.02 شروع می شود و هر زمان که قیمت به یک سقف قیمتی (در روند صعودی) یا یک کف جدید (در روند نزولی) برسد ، 0.02 افزایش می‌یابد. با این حال، در صورت رسیدن به حد 0.20، این مقدار در طول مدت زمان آن معامله (تا زمانی که روند معکوس شود) به همین صورت نگه داشته می‌شود.

در عمل، برخی از معامله‌گران به طور دستی AF را تغییر می‌دهند تا حساسیت شاخص‌ها را تغییر دهند. AF بالاتر از 0.2 منجر به افزایش حساسیت (سیگنال‌های بازگشتی بیشتر) می‌شود؛ ولی AF کمتر از 0.2 برعکس است. با این حال، وایلدر در کتاب خود اظهار داشت که افزایش‌های 0.02 به طور کلی بهترین نتیجه را دارد.

در حالی که استفاده از این محاسبه نسبتاً ساده است، برخی از معامله‌گران با توجه به این‌که معادله به مقادیر قبلی احتیاج دارد، از وایلدر نحوه‌ی محاسبه‌ی اولین SAR را پرسیدند. به گفته‌ی وی، اولین SAR می‌تواند براساس آخرین EP قبل از تغییر روند بازار محاسبه شود.

وایلدر به معامله‌گران توصیه کرد که برای یافتن یک حرکت برگشتی واضح، به حرکات قبلی دارایی روی نمودار نگاه کنند و سپس از آن EP به عنوان اولین مقدار SAR استفاده کنند. این مقدار SAR  می‌تواند تا رسیدن به آخرین قیمت‌های بازار محاسبه شود. به عنوان مثال، اگر بازار روند صعودی داشته باشد، یک معامله‌گر می‌تواند چند روز یا هفته به عقب بازگردد تا زمانی که اصلاح قبلی را پیدا کند. در مرحله‌ی بعدی، آن‌ها کف تشکیل شده (EP) را برای آن اصلاح پیدا می‌کنند، که می‌واند به عنوان اولین SAR برای روند صعودی پیش رو استفاده شود.

کلام پایانی

امروزه SAR از Parabolic به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اگرچه قدمت آن به دهه 1970 باز می‌گردد. سرمایه‌گذاران می‌توانند از این اندیکاتور در بسیاری از بازارهای مالی امروزی، از جمله فارکس، بازار کالا، سهام و بازارهای رمزارز استفاده کنند.

اما هیچ ابزار تجزیه و تحلیلی نمی‌تواند تضمین 100٪ را ارائه کند. بنابراین، قبل از استفاده از Parabolic SAR یا هر استراتژی دیگر، سرمایه‌گذاران باید اطمینان حاصل کنند که درک خوبی از بازارهای مالی و تجزیه و تحلیل تکنیکال دارند. آن‌ها هم‌چنین باید از استراتژی‌های معاملاتی و مدیریت ریسک مناسب برای کاهش ریسک‌های اجتناب‌ناپذیر استفاده کنند.

مقالات مرتبط
آشنایی با یونی سوآپ (Uniswap) – بخش اول

یونی سوآپ (Uniswap) یک صرافی غیرمتمرکز کریپتو است که بر ...

ادامه مطلب
اندیکاتور ADX

محاسبه اندیکاتور ADX در ابتدا باید +DM و –DM را ...

ادامه مطلب
اندیکاتور Aroon

محاسبه اندیکاتور آرون برای یک بازه‌ی X روزه: آرون بالا ...

ادامه مطلب
اندیکاتور DEMA یا میانگین متحرک نمایی دوگانه

محاسبه DEMA یا Double Exponential Moving Average محاسبات‌‌مان را با ...

ادامه مطلب
ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است