محدوده های حمایتی و مقاومتی جزو مهم ترین مباحث تحلیل تکنیکال می باشند و درعین حال جزو ساده ترین آن ها.
این محدوده ها چه هستند و چگونه بدست می آیند؟ همانطور که از نام آن ها نیز مشخص است محدوده مقاومت جایی است که وقتی قیمت به آن می رسد با مقاومت آن محدوده مواجه می شود و به احتمال زیاد برمی گردد و محدوده حمایتی نیز در نزول قیمت وقتی به آن محدوده برخورد می شود از قیمت سهم حمایت شده و به احتمال زیاد قیمت دوباره رو به بالا حرکت می کند.
هر زمان قیمت به یک محدوده حمایتی یا مقاومتی می رسد با دو انتخاب مواجه می شود آن محدوده را بشکند و از آن عبور کند یا به آن عکس العمل نشان داده و برگردد٬ در اکثر مواقع این سطوح وظیفه خود را بدرستی انجام می دهند. پس نمودار باید با قدرت حرکت کند تا بتواند یک محدوده مقاومتی را بشکند٬ پس از شکست یک محدوده مقاومتی از آن پس آن محدوده به یک محدوده حمایتی تبدیل می شود و مانع از ریزش قیمت می شود. عکس این قضیه نیز صادق است یعنی زمانی که یک محدوده حمایتی شکسته می شود از آن پس آن محدوده به یک محدوده مقاومتی تبدیل می شود و قیمت برای صعود مجدد باید بتواند آن را بشکند.
بازار می داند که در این محدوده ها کار سختی را در پیش دارد پس وقتی نمودار به یک محدوده می رسد آن را محک می زند احتمال شکستن آن را بررسی می کند و سپس برای شکستن آن اقدام می کند.
یک نکته درخصوص این محدوده ها این است که محدوده هستند و نه خط. در واقع نمی توان یک عدد مشخص را به عنوان خط مقاومت یا حمایت مشخص کرد.
این محدوده ها در تعیین استراتژی ها نقش اساسی دارند٬ مثلا برای تعیین حدسود و حدضرر معمولا از این محدوده ها استفاده می شود به گونه ای که در معاملات خرید حدسود را نزدیک اولین مقاومت پیش رو و حدضرر را کمی پایین تر از محدوده حمایتی قرار می دهیم.
کاربرد دیگر این محدوده ها در تعیین نقاط ورود است واضح است که یک استراتژی می تواند ورود در محدوده های حمایتی و خروج در محدوده های مقاومتی باشد برای بررسی عکس العمل نمودار در نزدیکی این محدوده ها از کندل استیک ها استفاده می شود به طوری که اگر کندل ها در محدوده حمایتی نشان از صعود داشت وارد معامله می شویم. موضوع مهم این است که کندل ها را فقط در محدوده های حمایتی و مقاومتی باید بررسی کرد و در سایر نقاط وضعیت کندل ها اهمیت بسیار کمی دارد.
پیدا کردن محدوده های حمایت و مقاومت از روی نمودار
ساده ترین و متداول ترین شیوه برای پیدا کردن این محدوده ها از روی نمودار است محدوده هایی که نمودار به آن ها عکس العمل نشان داده و جهت حرکتش عوض شده است یک محدوده حمایت/مقاومت می باشند (بسته به اینکه قیمت در این لحظه بالا یا پایین محدوده باشد) هرچه تعداد دفعات برخورد نمودار با یک محدوده و تغییر جهت آن بیشتر باشد اهمیت آن محدوده و قدرت آن بیشتر است٬ البته این نکته را هم باید درنظر گرفت که توان این خطوط کم است یعنی اگر نمودار دفعات زیادی به یک محدوده حمایتی/مقاومتی برخورد کرد توان خود را جمع می کند تا بتواند آن را بشکند و معمولا در دفعات چهارم پنجم از آن عبور می کند. البته این ها صرفا احتمالات و نمودار خوانی می باشد٬ نحوه حرکت نمودار به سمت محدوده ها بسیار مهم است (با شتاب و زاویه کم حرکت می کند یا خسته و با زاویه زیاد) هر چه شتاب بیشتر باشد و زاویه بیشتر به ۹۰ درجه میل کند احتمال شکستن محدوده حمایت/مقاومت نیز بیشتر خواهد بود.
پیدا کردن محدوده حمایت و مقاومت از طریق اندیکاتور
برخی اندیکاتورها همانند فیبوناچی این توانایی را دارند که خطوط حمایتی و مقاومتی را ترسیم کنند با استفاده از این اندیکاتور می توان چندین لایه حمایت و مقاومت را مشاهده نمود و بر اساس آن برای معاملات تصمیم گیری نمود.
استفاده از فیبوناچی در بسیاری از معامله گران رایج است و جزو ابزارهای محبوب تریدرها می باشد.