در این مقاله قصد داریم استراتژی معاملاتی TPS را بر اساس اصول تجاری لری کانرز (Larry Connors) یعنی زمان، قیمت و مقیاسبندی توضیح دهیم. کانرز یکی از اساتید صنعت تجارت است که بیش از ۳۵ سال سابقهی معاملاتی دارد و این سیستم شرایط را فراهم کرده است تا ما نیز تجارب او را بیاموزیم. در این مقاله در خصوص نحوهی انجام معاملات با استراتژی TPS و هر آنچه که برای شروع به آن نیاز داریم توضیح خواهیم داد.
سیستم TPS در کتابی با نام «معاملات ETF با احتمال بالا: ۷ استراتژی حرفهای به منظور بهبود معاملات ETF» نوشتهی لری کانرز و سزار آلوارز (Cesar Alvarez) برای نخستین بار رونمایی شد. بر اساس صحبتهای لری کانرز این استراتژی سوددهترین و قدرتمندترین استراتژی معاملاتی ETF است؛ به شرط آنکه بتوانید آن را به درستی پیاده کنید. اما اگر معاملات ETF انجام نمیدهید جای هیچ نگرانی نیست. چرا که این سیستم را میتوان در سهام، کالا، ارز، رمزارز و هر بازار دیگری که به نمودارهای قیمتی دسترسی دارد نیز اعمال و پیاده کرد.
تمام آنچه که TPS را شکل داده است، بر مبنای تحلیل تکنیکال است. در معاملهگری اصول تحلیل تکنیکال عموما در تمامی بازارها قابل اجرا هستند. بنابراین اگر شما یک معاملهگر فعال در بازار فارکس، سهام، یا فیوچرز هستید و میخواهید از این استراتژی معاملاتی بهرهمند شوید، راه درستی را انتخاب کردهاید. پس بهتر است اساس و پایههای این استراتژی را بچینیم.
استراتژی معاملاتی TPS چیست؟
به طور خلاصه نام این استراتژی از سرواژههای Time به معنای زمان، Price به معنای قیمت و Scale-in به معنای مقیاسبندی گرفته شده است. سیستم معاملاتی TPS این سه عنصر مهم را با هم ترکیب میکند. یعنی عامل زمان را با قیمت و قدرت مقیاسبندی به کار میبندد تا بتواند موقعیتهای اشباع خرید و فروش را در بازار پیدا کند.
اکنون بیشتر معاملهگران اغلب روی پرایس اکشن متمرکز هستند و مفهوم زمان را مدنظر قرار نمیدهند. البته کسانی که از نظریههای WD Gann یا امواج الیوت (Elliott Wave) استفاده میکنند در این میان استثنا هستند.
نکتهی مهم اینجاست که پیشبینی تارگت قیمتی یک موضوع است و تعیین زمان رسیدن به آن هدف موضوعی دیگر. رابطهی میان دو عامل زمان و قیمت به شکل مستقیم در سیستم معاملاتی TPS گنجانده شده است. قانون طلایی معاملات این سیستم این است که تنها باید در جهت روند حاکم و با استفاده از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه به عنوان مرجع معاملاتی استفاده کنیم.
دوم اینکه خریدها چه در ETF چه در سهام، ارز یا رمزارز همگی باید در هنگام پولبکها اتفاق بیفتند نه در موقع شکست. پس میتوان دریافت اساسا به دنبال خرید کردن در ضعفهای کوتاهمدت بازار و فروختن در قدرتهای کوتاهمدت هستیم.
انتظارمان این است که بازار روند قبلی خود را از سر میگیرد و به قیمت میانگین خود برمیگردد. حال ممکن است این سوال برایتان پیش آمده باشد که در این سیستم معاملاتی به جز میانگین متحرک ۲۰۰ روزه به چه ابزار تکنیکال دیگری نیاز داریم. پاسخ این سوال را در بخش بعدی خواهید گرفت.
در سیستم معاملاتی TPS از کدام اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال استفاده میکنیم؟
در پاسخ به این سوال باید از دو اندیکاتور نام برد:
- میانگین متحرک نمایی (EMA) ۲۰۰ روزه که به منظور شناسایی جهت روند از آن استفاده میشود.
- RSI دو دورهای که برای مشخص کردن اینکه چه زمانی پولبک در ناحیهی اشباع خرید (یا فروش) قرار میگیرد.
نمودار شما باید چیزی شبیه تصویر زیر باشد.
تا اینجا دریافتهایم که مفاهیم نهفته در پشت پردهی این استراتژی چیست و حالا پس از این قوانین استراتژی معاملاتی TPS را در بلندمدت و کوتاهمدت خواهیم آموخت.
سازوکار استراتژی معاملاتی TPS چیست؟
در این بخش میخواهیم قوانین استراتژی TPS را برای سیگنالهای خرید با هم بررسی کنیم.
- قیمت باید در بالای اندیکاتور EMA ۲۰۰ روزه قرار بگیرد.
- RSI ۲ دورهای برای ۲ روز متوالی باید اشباع فروش را نشان دهد. یعنی در زیر سطح ۲۵ قرار گیرد.
- در روز دوم ۱۰٪ از پوزیشن خرید را در زمان بسته شدن قیمت آن روز خریداری کنید.
- در روز سوم اگر قیمت رمزارز موردنظر پایینتر از قیمت ورودی قبلی شما بسته شد، میانگین کم کنید و ۲۰٪ دیگر از مبلغ خود را وارد پوزیشن کنید.
- در روز چهارم اگر قیمت پایینتر از قیمت ورودی قبلی شما بسته شد، میانگین کم کنید و ۳۰٪ دیگر از مبلغ خود را وارد پوزیشن کنید.
- در روز پنجم اگر قیمت پایینتر از قیمت ورودی قبلی شما بسته شد، میانگین کم کنید و ۴۰٪ دیگر از مبلغ خود را وارد پوزیشن کنید.
- وقتی RSI ۲ دورهای در محدودهی اشباع خرید (یعنی بالای سطح ۷۰) قرار گرفت در هنگام بسته شدن قیمت در آن روز سود خود را برداشت کنید و از معامله خارج شوید.
توجه کنید زمانی که در طی مراحل استراتژی معاملاتی TPS میانگین کم میکنیم، قیمت در طول زمان باید همچنان بالاتر از میانگین متحرک نمایی ۲۰۰روزه قرار داشته باشد.
معامله با این تکنیک مقیاسبندی پیشرفته این امکان را برای ما فراهم میکند که بتوانیم در صورت فروش بیش از حد، یک پوزیشن را به صورت کامل باز کنیم. مجموع درصدهای خرید در مراحل بالا برابر است با: ۱۰٪+ ۲۰٪+ ۳۰٪+۴۰٪= ۱۰۰٪.
اگر این استراتژی را تمرین کنید متوجه میشوید که بازا به شما این امکان را میدهد که بتوانید به کمک TPS پوزیشنی کامل باز کنید. ایدهی اصلی پشت مقیاسبندی در یک معامله این است که در صورت شروع روند زودتر از حد انتظار، میتوانید با روند همراه باشید و سهمی از آن داشته باشید.
ایدهی اصلی پشت سیستم معاملاتی TPS پیدا کردن یک رمزارز است که بالاتر از میانگین متحرک نمایی ۲۰۰روزه قرار دارد و برای دو روز متوالی ارزش آن کم میشود؛ یعنی RSI ۲دورهای زیر سطح ۲۵ بسته میشود. اولین پله از خریدمان را در زمان بسته شدن قیمت در روز دوم انجام میدهیم. این کار را تا زمانی که خریدمان را به صورت کامل و ۱۰۰ درصدی انجام دهیم به صورت پلهای تکرار میکنیم. فارغ از اینکه ۱۰٪ از پوزیشنمان تکمیل شده باشد یا ۱۰۰٪، زمانی که RSI ۲دورهای بالاتر از سطح ۷۰ قرار میگیرد باید از معامله خارج شد.
در تصویر زیر میتوانید نمونهای از معامله با استراتژی TPS را مشاهده کنید.
حال این فرایند را به صورت گامبهگام توضیح میدهیم تا مشخص شود که در سیستم معاملاتی TPS چه اتفاقی رخ میدهد. تصویر بالا را در نظر بگیرید و با توجه به اعداد مشخص شده در تصویر مراحل زیر را دنبال کنید:
- قیمت در بالای اندیکاتور EMA ۲۰۰ دورهای قرار دارد. RSI نیز برای روز اول در محدودهی زیر ۲۵ قرار میگیرد.
- RSI برای روز دوم نیز در سطح زیر ۲۵ بسته میشود. در این نقطه و پس از بسته شدن قیمت، ۱۰٪ از خرید خود را انجام میدهیم.
- قیمتها با ریزش همراه هستند؛ به گونهای که از اولین نقطهی ورود نیز پایینتر میروند. در این شرایط ۲۰٪ دیگر از موقعیت را پس از بسته شدن قیمت خریداری میکنیم.
- در این نقطه قیمتها بالاتر از دومین نقطهی ورود بسته شدهاند. پس کاری نمیکنیم و منتظر میمانیم.
- قیمتها پایینتر از نقطهی ورود قبلی بسته شدهاند. پس وقت آن رسیده است که ۳۰٪ دیگر از خرید خود را نیز پس از بسته شدن قیمت انجام دهیم.
- قیمتها بالاتر از نقطه ورو قبلی بسته شدهاند. هیچ اقدامی انجام نمیدهیم و منتظر میمانیم.
- RSI ۲دورهای به محدودهی اشباع خرید میرسد؛ میبینید که نمودار RSI وارد محدودهی بالاتر از ۷۰ شده ا ست. پس سود خود را برداشت میکنیم و از معامله خارج میشویم.
در مثالی که در بالا مشاهده کردید، تنها ۶۰٪ از خریدمان را انجام دادیم. اما میانگین قیمتمان کمتر بود. پس توانستیم پتانسیل سود خود را به بیشترین میزان ممکن برسانیم. اگر بدون استراتژی TPS میخواستیم معامله کنیم، میانگین قیمتمان در صورت ورود کامل به معامله برابر بود با ۳۳۸.۲۲. اما با استفاده از استراتژی معاملاتی TPS میانگین قیمتها برابر خواهد بود با ۳۳۰.۴۷ (۳۳۸.۲۲+ ۳۲۶.۶۶+۳۲۶.۵۴).
و اما قوانین سیستم معاملاتی TPS برای صدور سیگنال در معاملات شورت یا فروش به این شکل است:
- قیمت باید در زیر میانگین متحرک نمایی ۲۰۰روزه قرار داشته باشد.
- RSI ۲دورهای باید برای دو روز متوالی اشباع خرید را نشان دهد. یعنی باید در زیر سطح ۷۵ قرار گیرد.
- در روز دوم، ۱۰٪ از پوزیشن فروش خود را در هنگام بسته شدن قیمت خریداری میکنیم.
- در روز سوم اگر قیمت بسته شدن بالاتر از قیمت ورود قبلیمان بود، ۲۰٪ دیگر را نیز خرید میکنیم.
- در روز چهارم اگر قیمتها بالاتر از نقطهی ورود قبلی بودند ۳۰٪ دیگر از مبلغ را وارد پوزیشن خواهیم کرد.
- در روز پنجم، اگر قیمتها بالاتر از نقطهی ورود قبلی بسته شدند، ۴۰٪ دیگر مبلغ موردنظر را نیز وارد معامله میکنیم.
- زمانی که اندیکاتور RSI ۲دورهای در ناحیهی اشباع فروش (یعنی زیر سطح ۳۰) قرار میگیرد سود خود را پس از بسته شدن قیمت در آن روز برداشت میکنیم.
باید به خاطر داشته باشید ما در شرایطی میتوانیم در استراتژی TPS و در موقعیت شورت میانگین کم کنیم که قیمت در طی این فرایند زیر میانگین متحرک نمایی ۲۰۰روزه معامله شود.
حال وقت آن رسیده است که مثالی از سیگنال شورت یا فروش را نیز با هم بررسی کنیم. به نمودار زیر نگاه کنید.
حال بیایید مراحل ورود به پوزیشن شورت را به صورت گام به گام با هم بررسی کنیم.
- قیمت در پایین اندیکاتور میانگین متحرک نمایی ۲۰۰روزه قرار دارد و RSI در روز اول در ناحیهی بالاتر از ۷۵ قرار دارد.
- RSI برای روز دوم در ناحیهی بالاتر از ۷۵ قرار دارد. در این نقطه ۱۰٪ از مبلغ خود را پس از بسته شدن قیمت آن روز وارد معامله میکنیم.
- قیمت بالاتر از نقطهی ورود اولیه بسته شده است. پس موقعیت خوبی برای ورود ۲۰٪ دیگر از مبلغ به معامله است.
- قیمتها بالاتر از نقطهی ورود قبلی هستند. ۳۰٪ دیگر از مبلغ را نیز پس از بسته شدن قیمت خرید میکنیم.
- قیمتها بالاتر از نقطهی ورود قبلی هستند و آخرین دستور را نیز اجرا میکنیم؛ یعنی ۵۰٪ باقیمانده را خریداری میکنیم.
- RSI ۲دورهای به ناحیهی اشباع فروش میرسد؛ یعنی زیر سطح ۳۰ معامله میشود. پس سود خود را در این نقطه برداشت میکنیم.
حال که سیگنالهای معاملاتی را با سیستم TPS بررسی کردیم بهتر است کمی هم در مورد مزایا و معایب این فرایند صحبت کنیم.
چرا از سیستم معاملاتی TPS استفاده میکنیم؟
در اینجا برخی از مزایای این سیستم معاملاتی را بیان میکنیم تا مشخص شود که دلایل استفاده از این استراتژی کداماند.
- TPS شیوه ای برای ورود به معامله با احتمال بالاست.
- از این استراتژی میتوان در کلاسهای مختلف دارایی و اوراق بهادار مختلف استفاده کرد. TPS در معاملات ETF، سهام، ارز و رمزارز کاربرد دارد.
- میانگین کم کردن باعث میشود قیمت میانگین بهتری داشته باشیم.
- این استراتژی از الگوهای شناخته شدهی قیمتی (پولبک) استفاده میکند که ریسک کمتری دارند.
پیش از اینکه بخواهیم موارد بیانشده را جمعبندی کنیم، بهتر است به این مسئله هم بپردازیم که چه زمانی برای کار کردن با استراتژی TPSو اعمال آن مناسب است.
بهترین موقعیت برای استفاده از سیستم معاملاتی TPS چه زمانی است؟
ایدهآلترین سناریوی معاملاتی برای استفاده از سیستم TPS مربوط به زمانی است که روند بازار به شکلی قوی در حال شکلگیری است. RSI ۲دورهای لری کانرز فیلتری تهاجمی است که به منظور کمک به معاملهگران برای ورود به بازار طراحی شده است. این اندیکاتور شرایطی را فراهم میکند که حتی در صورت ایجاد پولبکهای کوچکی که در شرایط معمول نمیتوان در آنها سرمایهگذاری کرد نیز وارد معامله شد.
با این حال از آنجایی که برای اندیکاتور RSI از دورهی زمانی بسیار کوتاهی استفاده میکنیم این امکان وجود دارد که استراتژی معاملاتی TPS در بازارهای رنج نیز به خوبی قابل پیادهسازی و اعمال کردن باشند. اما لازم است که این مسئله را ابتدا بیازمایید و سپس وارد معاملات واقعی شوید. چرا که ترجیح اصلی و اولیهی این استراتژی این است که در بازارهای روندی از آن استفاده شود.
پرسش دیگری که ممکن است مطرح شود این است که آیا میانگین کم کردن به کمک این استراتژی ریسک دارد یا نه؟ اگر به دنبال پاسخ این پرسش هستید بخش بعدی را مطالعه کنید.
آیا میانگین کم کردن در استراتژی TPS ریسک دارد؟
زمانی که شما در پوزیشنی بازنده (یعنی پوزیشنی که در ضرر است) قرار دارید، میانگین کم کردن با اشکالاتی همراه است. اما با اینهمه مزایایی نیز دارد که به کمک استراتژی TPS میتوانید به آنها دست پیدا کنید. یعنی:
- نیازی به آن نیست که زمانبندی ورود به پوزیشنها ۱۰۰٪ دقیق باشد.
- میانگین کم کردن به شما اجازه میدهد ریسک معاملاتی را به صورت فعال مدیریت کنید.
- این استراتژی به شما اجازه میدهد به قیمت ورودی میانگین بهتری دست پیدا کنید.
- ریسک را کاهش میدهد.
به طور خلاصه وقتی به کمک سیستم TPS وارد معاملهای میشوید در واقع استراتژی شما این است که میانگین کم کنید. چرا که هر ورود متوالی پس از کاهش قیمت، در قیمتی پایینتر از نقطهی ورود قبلی انجام میشود.
معمولا میانگین کم کردن معادل است با ورود به یک یک بازی بازنده. اما اجازه دهید توضیح دهیم که چرا در روش معاملاتی TPS میانگین کم کردن خطری ندارد. پاسخ بسیار ساده است:
در این استراتژی ریسک در همان محدودهی ۲٪، ۵٪ یا ۱۰٪ یا هر سطحی از ریسک که مدنظر شما باشد باقی میماند.. به عنوان مثال اگر از قانون ۲٪ در سرمایهگذاری استفاده میکنید این مسئله نشان میدهد که شما ریسک خود را به ۲٪ در هر معامله محدود کردهاید.
زمانی که سیستم معاملاتی TPS را پیاده میکنید به سادگی این ۲٪ را به چهار معاملهی کوچکتر تقسیم میکنید. این در حالی است که ریسک شما بیشتر از ۲٪ نخواهد بود. به عنوان مثال فر ض کنید میخواهید با ۱۰۰ تتر وارد معامله شوید که این میزان معادل ۲٪ موجودی حسابتان است. برای انجام این کار به روش TPS معاملهی خود را باید به این طریق به چهار قسمت تقسیم کنید:
- معاملهی اول: ۱۰ تتر
- معاملهی دوم: ۲۰ تتر
- معاملهی سوم: ۳۰ تتر
- معاملهی چهارم: ۴۰ تتر
در مجموع شما همان ۱۰۰ تتر را هزینه کردهاید که همچنان ۲٪ از موجودی حسابتان را تشکیل میدهد.
کلام پایانی- سیستم معاملاتی TPS
به طور خلاصه این استراتژی یک سیستم حاضر و آماده نیست که نتایج فوقالعادهای را با خود به همراه داشته باشد. چرا که لری کانرز در کتاب خود با نام «معاملات ETF با احتمال بالا» بیان کرده است که دهها هزار نوع از سیستم معاملاتی TPS در بازارهای مالی وجود دارد.
حتی اگر بر اساس نمودارهای روزانه معامله کنیم این استراتژی همچنان یک استراتژی معاملاتی کوتاهمدت است که نیازمند مدیریت پیوسته و دائمی است.
اکنون خلاصهای از آنچه را که در این مطلب بیان کردیم با هم مرور میکنیم:
- سیستم معاملاتی TPS را میتوان در ETF، سهام، ارزهای کشورهای مختلف و ارز دیجیتال اعمال کرد.
- این سیستم معاملاتی سه عامل زمان، قیمت و مقیاسبندی را با هم ترکیب میکند.
- اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال مورد استفاده برای پیادهسازی این سیستم عبارتاند از میانگین متحرک نمایی (EMA) ۲۰۰ روزه و RSI ۲ دورهای.
- در این استراتژی باید هر معامله را به چهار معاملهی کوچکتر تقسیم کرد.
- پولبکها در این استراتژی مخاطرات و ریسکهای کمتری را با خود به همراه دارند.
- بهترین زمان برای استفاده از سیستم معاملاتی TPS به مواقعی مربوط است که روندی قوی بر بازار حاکم است.