استراتژی های معاملاتی

اهمیت استراتژی معاملاتی

پایبندی به یک استراتژی مشخص باعث ایجاد هماهنگی٬ نظم٬ ارزش آفرینی و سودآوری می شود
داشتن استراتژی معاملاتی باعث جلوگیری از رفتارهای هیجانی ناشی از فومو و ترس در بازار می شود
استراتژی های معاملاتی باید با شرایط مختلف بازار محک زده شوند٬ اصلاح شوند و توسعه یابند
استراتژی های معاملاتی

وقتی پای تحلیل تکنیکال به میان می‌آید، بلافاصله یاد چندین مسئله‌ی مهم می‌افتیم. پس از یادگیری اصول اولیه تحلیل تکنیکال، معمولا به سراغ آموزش اندیکاتورها و الگوهای چارت می‌رویم. هم‌چنین بدون شک یکی دیگر از مواردی که بررسی می‌کنیم کندل استیک ها هستند. اما آنچه اکنون می‌خواهیم در موردش حرف بزنیم، چیزی به جز استراتژی های معاملاتی مهم نیستند. همان مواردی که می‌توانند به یک معامله‌گر کمک کنند تا سود بیشتری به دست بیاورد و کمتر خطا کند. البته این به آن معنا نیست که تمام استراتژی ها کاربردی و مطلوب هستند. این دیگر به دانش، هوش، تجربه و پشتکار معامله‌گر بستگی دارد. به هر حال اگر این سوال برای‌تان پیش آمده است که چگونه می‌توانید به یک تریدر تبدیل شوید، تمام این موارد را باید بیاموزید و تجربه کسب کنید.

استراتژی معاملاتی چیست؟

این‌طور در نظر بگیرید که شخصی می‌خواهد به سراغ ورزش و بدن‌سازی برود. او ابتدا باید برنامه‌ا‌ی مدون برای خودش آماده کند و بر اساس آن گام به گام پیش برود تا به آنچه که مدنظر دارد دست پیدا کند. یک معامله‌گر هم در مسیری سودآوری و کسب درآمد، باید بداند که قرار است چه ‌کاری انجام دهد. این‌طور نیست که کاملا اتفاقی و ناگهانی تصمیم بگیرید معامله کنید؛ سپس چارت رمزارز موردنظر خود را بررسی کنید؛ یک خرید انجام بدهید و به امید آن بنشینید که سود کنید. چه بسا با این کار تمام سرمایه‌تان را نیز در مدتی کوتاه از دست بدهید.

اما چرا این اتفاق می‌افتد؟ دلیلش واضح است. چون تکلیف‌تان را از قبل با خودتان مشخص نکرده‌اید. چون نمی‌دانید باید چه کنید. شخصی که بدون استراتژی معاملاتی دست به معامله‌گری می‌زند، ممکن است در لحظه تصمیماتی ناگهانی بگیرد و تمام دارایی‌اش را در معرض خطر قرار بدهد. این آن چیزی نیست که آن شخص به دنبال آن است. به شکل غریضی انسان به دنبال راه‌حل‌های مثبت و کاربردی است. استراتژی های معاملاتی با بیشترین احتمال موفقیت، می‌تواند برای کسب نتایج مطلوب در این زمینه به او کمک کند.

معامله کردن بدون استراتژی معاملاتی مثل آن است که بدون نقشه، در مسیر ناشناخته و پر پیچ و خم یک جنگل شروع به ماجراجویی کنید؛ بدون آنکه حتی بدانید دارید به کجا می‌روید. اتفاقات زیادی می‌تواند در این میان غافلگیرتان کند که در نهایت به ضررتان تمام خواهد شد. همه‌ی افرادی که در بازارهای مالی فعالیت می‌کنند به دنبال کسب سود هستند و برای این کار باید یک استراتژی معاملاتی برای خود طراحی کنند.

البته این همه‌ی ماجرا نیست و تنها بخشی از آن را نشان می‌دهد. عمل کردن و پایبندی به این استراتژی خود مسئله‌ی مهمی است که خیلی از مواقع از قلم می‌افتد. اگر بخواهیم استراتژی را به طور خلاصه شرح دهیم، باید گفت همان چارچوب و مجموعه دستورالعمل‌هایی است که برای انجام معاملات خود به آن‌ها استناد می‌کنیم. یافتن نقاط ورود و خروج، سیو سود، کم کردن میانگین و یا حتی خروج با ضرر مواردی هستند که در یک استراتژی معاملاتی باید مشخص شوند. استراتژی‌ای که فاقد موارد مهمی نظیر حد سود و حد ضرر باشد عملا فایده‌ای نخواهد داشت. هم‌چنین یک استراتژی خوب و کاربردی در صورتی موثر واقع می‌شود که به آن عمل کنید.

چرا استراتژی معاملاتی اهمیت دارد؟

همان‌گونه که گفتیم، یکی از مهم‌ترین مواردی که یک معامله‌گر به آن نیاز دارد این است که باید بداند چه عکس‌العملی از خود نشان بدهد. بازار پویاست و منتظر نمی‌ماند تا ما به مدتی طولانی فکر کنیم و سپس تصمیم بگیریم. ما باید از قبل دست بازار را بخوانیم. البته این مسئله بسیار ایده‌آل است ولی دست‌کم باید از قبل بدانیم که قرار است چه کنیم و گام‌های خود را مشخص کنیم.

این امر نظم و هماهنگی را در پی دارد. عاملی که اگر یک معامله‌گر از آن تبعیت نکند، دیر یا زود ضررش را خواهد دید. طراحی استراتژی معاملاتی و عمل به آن، از بروز رفتارهای آنی و نادرستی که در لحظه ممکن است معامله‌گر را به اشتباه بیندازد جلوگیری می‌کند. ترس و طمع که دو عامل بسیار مهم و اثرگذار در بازار هستند نیز با داشتن استراتژی معاملاتی قابل کنترل‌تر خواهند شد. مسئله‌ی پایبندی به استراتژی در اینجا اهمیت بسیاری دارد که همواره بر آن تاکید خواهد شد. 

هر زمان که فکر کنیم از بازار بیشتر می‌دانیم و یا تمام آنچه را که باید یاد بگیریم، آموخته‌ایم، شکست خود را رقم زده‌ایم. استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال به ما یاد می‌دهد که فعال باشیم و مدام بیاموزیم و هرگز به این فکر نکنیم که با نسخه‌ای که در دست‌مان است می‌توانیم همیشه موفق شویم. ما همواره باید پویا باشیم و همراه با نوسان بازار تغییرات لازم را در استراتژی خود پیاده کنیم. زمانی که راه‌های مختلف رسیدن به سود را بدانیم، می‌توانیم عملکرد بهتری داشته باشیم و به دور از تعصبات و تنها با علم به حقایق و وقایع به مسیر خود ادامه بدهیم. اگر می‌خواهید یک تریدر خوب شوید، نقشه راه و استراتژی معاملاتی خود را هم به همراه داشته باشید تا جنگ میان خرس‌ها و گاو‌ها سرمایه‌تان را به باد ندهد.

چطور می‌توان به استراتژی معاملاتی پایبند بود؟

مسئله‌ی مهمی که لازم است به آن توجه کنیم این است که پایبندی به یک استراتژی معاملاتی نادرست، نتایج معکوسی خواهد داشت. درست است که عمل به استراتژی مهم است ولی این به آن معنا نیست که روی روش اشتباه خود پافشاری کنیم و خطاها و نواقص آن را نبینیم. چرا که اگر به این امید باشیم که بالاخره یک روز از آن روش جواب خواهیم گرفت، تمام سرمایه‌مان را از دست خواهیم داد.

ویژگی استراتژی معاملاتی آن است که در اثر آزمون و خطا تصحیح می‌شود، کامل می‌شود و مواردی به آن اضافه یا از آن کم می‌شود. پس از انجام مراحل مختلف و آزمودن شیوه‌ها و دستورالعمل‌های متفاوت، در نهایت به نسخه‌ای باکیفیت دست پیدا خواهید کرد که می‌تواند به عنوان راهنمایی برای انجام معاملات بهتر مورد استفاده قرار بگیرد. 

پس منظور از پایبندی به استراتژی آن است که ابتدا یک راه‌کار و دستورالعمل مناسب به دست آوریم و سپس آن را پیاده کنیم. اگر نتایج مطلوبی گرفتیم می‌توانیم هم‌چنان به بهبودی بیشتر آن استراتژی بپردازیم و تلاش کنیم که درصد خطاهای خود را کم کنیم. مطمئنا اگر یک راهکار مناسب برای کسب سود پیدا کنیم و از آن به عنوان نسخه‌ا‌ی کارآمد بهره‌مند شویم، دیگر آن را رها نخواهیم کرد. این همان پایبندی است که می‌تواند ما را در مسیر سودآوری هدایت کند. 

این نکته را هم به خاطر داشته باشید که یک استراتژی خوب ممکن است در شرایط مختلف بازار نتایج متفاوتی داشته باشد. بهتر است بسته به اینکه چه وقایعی در جریان است و وضعیت بازار به چه صورتی است، از استراتژی های متناسب با موقعیت استفاده کنید و با دیدی صحیح و وسیع به کار خود در بازار رمزارز ادامه بدهید.

انواع استراتژی های معاملاتی

استراتژی های معاملاتی به کمک اندیکاتورها، الگوها، چارت‌ها، کندل استیک‌ها و پرایس اکشن قابل پیاده‌سازی هستند. این امر به مسائل مختلفی بستگی دارد. باید دید که آیا معامله‌گر روزانه هستید یا به دنبال نوسان‌گیری هستید؟ دیدتان کوتاه‌مدت است یا بلندمدت و اینکه به طور کلی با چه شیوه‌ای احساس راحتی بیشتری می‌کنید. اگر یک استراتژی برای شما موثر واقع شد، حتما دلیل نمی‌شود که برای فرد دیگری هم کارآمد باشد. مثلا اگر شما یک فرد خطرپذیر هستید، نقاط ورود و خروج‌تان با فردی که از ریسک دوری می‌کند و به طور کلی محتاط است متفاوت خواهد بود. این همان مسئله‌ای است که متاسفانه افراد به آن توجه نمی‌کنند و بدون در نظر گرفتن شخصیت فرد مقابل، استراتژی شخصی خود را به او معرفی و یا حتی تحمیل می‌کنند. 

انواع استراتژی های معاملاتی را می‌توان از منظرهای مختلف بررسی کرد. برخی از استراتژی ها به نوسانات بازار بهای بیشتری می‌دهند. برخی دیگر برای بازارهای ساید مناسب هستند. برخی را می‌توان در بازارهای نزولی استفاده کرد و استراتژی‌هایی هم وجود دارند که در زمان بولران می‌توانند به کسب سود حداکثری کمک کنند.

به عنوان مثال استراتژی برخی از افراد این است که رمزارزی را بخرند و تا رسیدن به یک تارگت مشخص آن را هولد کنند. ممکن است این اتفاق بسیار به طول بینجامد. برخی دیگر معاملات روزانه را در دستور کار خود قرار می‌دهند. برخی به سراغ آربیتراژ و کسب سود از تفاوت قیمت در دو صرافی مختلف روی می‌آورند. این‌ها مواردی از استراتژی های معاملاتی هستند. 

در سمت دیگر برخی از استراتژی ها با ترکیب چندین اندیکاتور ساخته می‌شوند. در برخی از استراتژی های دیگر تنها به تحرکات قیمتی توجه می‌شود. برخی از افراد ممکن است بر اساس مارکت اکشن معامله کنند و برخی دیگر با توجه به نقاط انباشت یا حرکت نهنگ‌ها دست به اقدامات مرتبط بزنند.

نمی‌توان یک نسخه‌ی کلی برای تمام افراد پیچید و انتظار داشت که همه با تبعیت از آن به موفقیت برسند. اهمیت یک استراتژی معاملاتی در بازار ارزهای دیجیتال آن است که بتوانید آن را به صورت ایده‌آل با شرایط و ویژگی‌های خود مطابقت بدهید. هرچند معاملات کپی یا استفاده از ربات‌ها و هوش مصنوعی نیز می‌توانند در این مسیر به شما کمک کنند.

کلام پایانی

استراتژی معاملاتی مانند نقشه‌ای است که به شما کمک می‌کند مسیر پیش روی خود را روشن‌تر و واضح‌تر ببینید و اجازه ندهید که نوسانات بازار به راحتی شما را متزلزل کنند. عملکرد شما در صورتی که یک استراتژی مستحکم داشته باشید به آسانی مختل نخواهد شد و نتایج درخشانی را کسب خواهید کرد. اگر واقعا به دنبال آن هستید که تریدر شوید، باید این را بدانید که صرفا استفاده از چند اندیکاتور و ترسیم چند خط روی نمودار، فن معامله‌گری را به شما نخواهد آموخت. تنها با این کار وقت خود را تلف می‌کنید.

تا زمانی که مسیری را پیدا نکرده‌اید که در آن‌ بتوانید بهترین نتایج را بگیرید، دست از تمرین و تکرار برندارید. به کشف و طراحی یک استراتژی معاملاتی به چشم خلق اثری هنری نگاه کنید که قرار است ارزش و اعتبار فراوانی نصیب‌تان کند. تا وقتی که به ‌آن دست پیدا نکرده‌اید، باید هم‌چنان بسازید و بکوبید تا در نهایت به آنچه دلخواه و مطلوب‌تان است دست پیدا کنید. هرگز وجود یک استراتژی معاملاتی را دست‌کم نگیرید و با اصلاح و پایبندی به آن، به آنچه که استحقاقش را دارید برسید. استراتژی معاملاتی می‌تواند در بازارهای فیوچرز، اسپات یا مارجین به کار گرفته شود. 

مطالعه بیشتر بستن
استراتژی چیست؟

استراتژی مجموعه قوانینی است که برای معاملات خود تعیین می کنید که شامل شرایط ورود٬ شرایط خروج٬ حد سود و حدضرر می باشد همچنین می تواند شامل برنامه مدون جهت تزریق پول جدید٬ برداشت سود٬ رفتار معاملاتی در بازارهای مختلف صعودی و نزولی و رنج٬ و هر آنچه که به معاملات مربوط می شود باشد. برای اطلاعات بیشتر می توانید با کلیک در اینجا مقاله استراتژی معاملاتی چیست را مطالعه نمایید.
در ادامه برخی استراتژی های برتر معاملاتی را جهت بررسی و انتخاب شما آورده ایم.

انواع استراتژی های معاملاتی